Бажаючі схуднути часто видаляють нібито шкідливі вуглеводи з раціону. Експерт з харчування Даніела Крело з Німеччини пояснює, що вони вкрай важливі для здоров’я і благополуччя. Ось 5 ознак, які дозволять розпізнати дефіцит.
На відміну від білків і жирів, організм людини сам може виробляти вуглеводи – поживна речовина не є життєво важливою для нас. Але не все так просто, брак вуглеводів призводить до погіршення самопочуття, а в довгостроковій перспективі – до захворювань.
Дієтолог попереджає
Даніела Крело, експерт по харчуванню в “Баварському центрі споживачів” попереджає:
«Це не означає, що ми повинні виключити багаті вуглеводами продукти з нашого плану харчування. Вони забезпечують клітковину і вітаміни, а глюкоза, що міститься в них, підтримує рівень цукру в крові».
Принаймні 50 відсотків споживаної енергії має бути отримано з вуглеводів.
П’ять ознак, що вказують на брак вуглеводів:
Втома і слабкість: організму не вистачає глюкози – найважливішого джерела енергії. Рівень цукру в крові падає, ми відчуваємо занепад сил.
Тяга до солодкого: нестабільний рівень цукру в крові гарантує, що ви будете хотіти цукру, шоколаду, випічки.
Несвіже дихання: якщо організму не вистачає вуглеводів, він починає перетворювати їх з жирових запасів. Він знаходиться в стані кетозу, виділяє кетони, тобто хімічні сполуки, які призводять до неприємного запаху з рота.
Травлення: на відміну від продуктів з високим вмістом жирів і білків, вуглеводи зазвичай містять багато клітковини. Вони необхідні для травлення. Якщо організму не вистачає клітковини, виникає запор.
Головний біль і брак концентрації. Щоб забезпечити мозок енергією, потрібен цукор. Якщо його не вистачає, ми стаємо менш зосередженими, починає боліти голова.
Фрукти, овочі та цільні зерна є хорошими джерелами вуглеводів.