Кому не можна їсти апельсини, мандарини та інші цитрусові?

Соковиті, солодкі й ароматні цитрусові особливо улюблені взимку. Проте лікарі попереджають – це одні з найбільш «небезпечних» фруктів. Їх не можна вживати при багатьох захворюваннях – від хвороб шлунково-кишкового тракту до алергій. Крім того, прийом деяких ліків також несумісний з цитрусовими. Нутриціолог, член Національної спілки дієтологів і Європейської асоціації з вивчення ожиріння Ольга Деккер розповідає про шкоду мандаринів і апельсинів.

«У м’якоті мандаринів і інших цитрусових у великій кількості містяться органічні кислоти. Наприклад, в Клементині на 100 г – від 50 мг аскорбінової кислоти, в грейпфрутах – близько 45 мг, в мандаринах – зазвичай менше 20 мг. Тому вживання таких фруктів може негативно позначитися на людях, у яких є проблеми з кислотністю шлунка. Від надмірного вживання цитрусових слід відмовитися людям з гастритом.

Діабет і ожиріння

Ольга Деккер розповідає, що в 100 грамах цитрусових міститься 12 г цукру, тому їх варто вживати людям з діабетом і зайвою вагою в дуже обмеженій кількості.

«Якщо людина з’їдає мандарин на голодний шлунок, то, по суті, в шлунок потрапляє свіжовичавлений сік, який представляє собою розчин пектинів і вуглеводів. В результаті виходить, що в організмі різко піднімається рівень глюкози в крові, у відповідь виробляється інсулін, який повинен транспортувати цю глюкозу в клітину. Якщо клітина в даний момент в енергії не потребує, то все піде в запаси. Це загрожує накопиченням зайвого жиру », – говорить Деккер.

Алергія і медикаменти

У багатьох людей на цитрусові з’являється алергія, причому найчастіше вся справа в кількості з’їденого. Якщо після мандаринів ви покривається кропив’янкою, варто відмовитися від них або тримати в запасі антигістамінні препарати.

Погано поєднуються цитрусові і з бета-блокаторами. Люди з підвищеним рівнем калію в крові, який виникає при хворобах нирок, також повинні бути обережними з цими фруктами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів