Що відбувається з вашим тілом, коли ви вживаєте протеїн

Всім відомо, що протеїн – один з найважливіших макро-нутрієнтів для здоров’я людини. Але мало хто розуміє, чому це так і як наш організм використовує білок насправді. Жіночий Світ вирішив відкрити завісу таємниці і поглянути на питання з чисто медичної точки зору.

Це десятиліття обіцяє стати тріумфом фітнес-культури, усвідомленого та збалансованого способу життя, а також нових проривів у сфері антіейдж, які дозволять людині насолоджуватися красивим і здоровим тілом набагато довше, ніж раніше. При цьому дедалі важливішу роль почнуть грати розробки, пов’язані зі споживанням важливих для людського організму речовин, в тому числі білка (він же протеїн). Разом з тим мало хто з нас до кінця розбирається в тому, чому і через що саме цей нутрієнт став панацеєю ЗСЖ-культури останніх років. Разом з фахівцем по anti-age медицині, лікарем-дієтологом Наталією Григор’євою ми вирішили розібратися у всіх нюансах споживання білка і його (не найпростіших) взаєминах з нашим організмом.

Що таке білок, яким він буває і чому важливий?

Протеїн – це перш за все будівельний матеріал для клітин людського організму, в тому числі і волокон шкіри – колагену і еластину. При нестачі білків вона втрачає еластичність і пружність. З білків також будуються м’язові волокна, які відіграють важливу роль у підтримці оптимальної швидкості обмінних процесів і нормальної ваги. Протеїни є основним структурним елементом всіх гормонів і ферментів, які регулюють обмінні процеси в організмі. З білків складаються і імунні клітини, які відповідають за захист нашого організму. Також важливо знати, що волокнисті білки – м’ясо та птиця – сприяють виведенню надлишку води і профілактиці набряклості.

Білки містяться як в рослинній, так і в тваринній їжі. До тваринних білків відносять будь-які види м’яса, птиці, риби, молочні продукти і яйця. Білки з молочних продуктів і яєць засвоюються набагато швидше. Основне джерело рослинних білків – бобові, в тому числі соя, а також злаки. У раціоні має бути близько 55% тваринних білків.

Тварини і рослинні білки відрізняються насамперед амінокислотним складом. Так, наприклад, протеїни тваринного походження повноцінні за своїм складом. У них міститься повний комплекс незамінних амінокислот, які потрібні нашому організму. З рослинних білків до повноцінних можна віднести тільки сою.

Тіло і протеїн: як це працює?

Найчастіше ми уявляємо це так: шматок з’їденої за обідом індички перетравлюється в шлунку, після чого отриманий білок благополучно направляється в біцепс. Однак насправді все трохи складніше.

Так, харчовий білок розщеплюється і знову збирається в різні види протеїнів, які в нормі присутні в людському організмі. При цьому неважливо, який саме білок ви їсте – тваринний або рослинний, повноцінний або неповноцінний: головна і єдина задача, яка ставиться перед організмом, – це розщепити його до різних амінокислот, будівельних «одиниць» будь-якого білка.

Розщеплення протеїну вимагає набагато більше часу і енергії від організму, ніж розщеплення тих же вуглеводів, але менше, ніж витрачатися на руйнування жирів. Все починається в ротовій порожнині – першій, механічній, стадії травлення. Потім напіврозщеплений  протеїн пересувається в шлунок, де він змішується з шлунковим соком, який містить кислоти і ферменти, що сприяють руйнуванню харчових частинок.

Наступний етап травлення проходить в тонкому кишечнику, де протеїн розщеплюється до кінця з використання особливих ферментів і кислот, що виробляються підшлунковою залозою. І тільки на цій стадії амінокислоти готові до повноцінного використання організмом.

Як саме організм використовує протеїн?

Після повного розщеплення білкової молекули амінокислоти надходять в печінку. У цій частині організму з них формуються ті види протеїну, в яких ваш організм найбільше потребує даний момент. Він практично без перерви замінює пошкоджені частини тканин і мертві клітини новими, тому постійно вимагає достатньої кількості головного будівельного матеріалу – білка. Наприклад, деякі протеїни в нашому тілі формують так звані антитіла – частинки, які борються з вірусами і бактеріями, безперестанку атакуючими людський організм. Інші білки сприяють синтезу молекул ДНК, іншим хімічним реакціям, транспорту молекул і ін.

Існує поширена думка, що якщо споживати більше білка, можна швидше схуднути. Безліч дієт засновано на тому, що в них збільшується кількість білка за рахунок зменшення відсотка вуглеводів. В цьому випадку білки витрачаються на енергетичні потреби, але в процесі їх розпаду утворюється багато побічних кислих продуктів. Це може стати причиною зсуву рН балансу внутрішнього середовища в бік підвищеної кислотності, а це, в свою чергу, впливає на швидкість всіх обмінних процесів, в тому числі і розщеплення жиру.

Як краще вживати білки?

Включайте білок в усі прийоми їжі. Близько 30% повинно припадати на основні прийоми їжі, по 5% на перекушування. Так вам буде простіше підтримувати відчуття ситості протягом дня. Білок також краще засвоюється при рівномірному споживанні протягом дня.

Щоб знизити ефект закислення білкової їжі, її краще споживати з великою кількістю продуктів, які дають лужну реакцію (найчастіше вони багаті мінералами – будь-які овочі, коренеплоди, зелень). За обсягом порція таких овочів повинна бути в три рази більше порції білкових продуктів.

Включайте в свій раціон різні види білка – і рослинні, і тваринні. Їжте різні види м’яса і риби. Так ви з більшою часткою ймовірності отримаєте всі незамінні амінокислоти в потрібному співвідношенні.

Білок м’яса і риби краще засвоїться, якщо їх готувати довго і при не дуже високій температурі. Підійде повільне тушкування, приготування на пару, запікання.

ДЖЕРЕЛОmarieclaire
Поділись


Новини партнерів