Варикоз: як розпізнати і зупинити хворобу на ранній стадії

Таке захворювання, як варикоз, не завжди проявляється у вигляді виступаючих на гомілках вузлів, і якщо вчасно не помітити початкові ознаки проблеми, то можуть виникнути серйозні ускладнення. Згідно зі статистикою цим захворюванням страждають близько 10% чоловіків і 30% жінок.

Пропонуємо ознайомитися з ранніми ознаками варикозу, щоб вчасно запобігти розвитку хвороби.

Приховані ознаки варикозу

1. Зміна кольору шкірного покриву. Поява на шкірі світлих або темних плям свідчить про ураження глибоких вен. Колір шкіри змінюється, коли до тканин не надходить потрібна кількість крові. На перших стадіях плями можуть не викликати занепокоєння, а з розвитком хвороби вони можуть почервоніти і ущільнитися. Відсутність лікування підвищує ризик утворення виразок.

2. Свербіж в області щиколоток і гомілок. Свербіж з’являється при змінах в судинах і тканинах. Через застій крові порушуються обмінні процеси, шкіра стає сухішою і починає лущитися. Поява свербежу має стати приводом звернутися до фахівця, який призначить:

  • прийом антигістамінних засобів, що знижують набряклість і знімають спазми;
  • прийом седативних препаратів, що стабілізують роботу нервової системи і нормалізують сон;
  • застосування мазей, які зволожують шкіру і перешкоджають поширенню інфекції.

3. Оніміння і поколювання в кінцівках. Якщо періодично німіють стопи, отже, існує ймовірність, що розвивається варикоз і слід звернутися за консультацією до флеболога. Причиною оніміння кінцівок є слабка робота суглобів, спровокована нестачею кисню в тканинах. Іншими словами спостерігається нестача міжсуглобої рідини, а саме вона відповідає за рухову активність.

4. Набряклість. Набряки утворюються при скупченні рідини в тканинах, коли некоректно функціонують венозні клапани. Найчастіше набряки з’являються вранці або ввечері.

5. Біль в ногах після фізичних навантажень. На ранній стадії захворювання біль терпимий і часто проходить після масажу. Причиною болю є порушення процесу кровообігу. Якщо біль з’являється часто, то можуть виникнути проблеми з роботою серця, оскільки варикоз перешкоджає циркуляції крові від ніг до серця.

6. Судоми. При варикозі судоми часто виникають в нічний час, оскільки кров погано циркулює по судинах і венах, тиск на тканини збільшується, нервові закінчення дратуються, а м’язи отримують мало кисню через поганий обмін речовин.

Як запобігти розвитку варикозу

Для запобігання захворювання фахівці радять:

  • більше рухатися, щоб поліпшити кровообіг;
  • носити зручний одяг, який не обмежує рухів (рекомендується купити компресійну білизну);
  • позбутися від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю і жирної їжі);
  • правильно сидіти за столом (не закидати ногу за ногу, стежити за поставою);
  • частіше бігати і займатися йогою, що запобігає набору зайвої ваги (надмірна вага є основною причиною розвитку варикозу).

Рекомендації з харчування при варикозному розширенні вен

При варикозі і перших його ознаках корисно включити в раціон такі продукти:

  • свіжі овочі та зелень – містять багато корисних мінералів і вітамінів, що зміцнюють судинні стінки;
  • крупи, висівки, горіхи, сухофрукти та ягоди – багаті калієм і магнієм, а також рутином (вітаміном P), що підвищує міцність венозних стінок;
  • рослинні олії – містять в складі вітамін E, що підвищує еластичність вен.

Потрібно випивати мінімум два літри води щодня, також корисними будуть натуральні соки і морси. При варикозі фахівці радять дотримуватися дрібного харчування, тобто вживати їжу невеликими порціями мінімум п’ять разів на день, вечеря при цьому повинна бути не пізніше, ніж за чотири години до нічного відпочинку.

ДЖЕРЕЛОEconet
Поділись


Новини партнерів