Медики назвали ягоду, яка знижує високий тиск і покращує стан судин

Брусниця є багатим джерелом поліфенолів, що мають властивість знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Пиття брусничного соку допомагає знижувати високий кров’яний тиск і покращує функції кровоносних судин.

Багато людей в якийсь момент життя стикаються з підвищеним тиском і навіть гіпертонією. Цьому значною мірою сприяє погіршення стану кровоносних судин через що виникає в організмі запалення.

Ключову роль в управлінні цими розладами, крім лікарської терапії, відіграє харчування. Зокрема, фінські дослідники вивчили здатність соку брусниці впливати на зменшення ризику серцево-судинних захворювань, в тому числі гіпертонії.

Група під керівництвом Енн Ківімакі з Гельсінського університету в Фінляндії аналізувала ефекти від вживання соку брусниці, журавлинного соку і соку чорної смородини. Ці соки протягом 10 тижнів давалися щурам з підвищеним тиском.

Результати експерименту показали, що розбавлений сік брусниці здатний значно знижувати високий кров’яний тиск і допомагає відновити порушену функцію кровоносних судин до рівня здорових.

«Сік брусниці проявив здатність запобігати експресію генів, пов’язаних із запаленням в аорті. Дія інших ягідних соків була менш виражена. Звичайно, брусничний сік не замінює ліки, але все ж його включення в раціон гіпертоніків є дуже гарною ідеєю », – сказала керівник дослідження Енн Ківімакі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів