5 небезпечних порушень, сигналом яких є біль в спині

Що може викликати це неприємне відчуття?

Біль у спині може бути викликаний небезпечними порушеннями — проблемами з нервами, кістками, дисками або сухожиллями, хворобами прилеглих органів, наприклад, нирок. Про те, які аномалії викликають її — далі у матеріалі.

«Болі в спині можуть бути симптомом серйозного захворювання, яке повинно бути діагностовано фахівцем. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас болить спина», — нагадують експерти.

Вони назвали п’ять небезпечних порушень, які можуть вдарити по спині.

Стеноз хребетного каналу

Виникає через звуження простору навколо спинного мозку, що чинить тиск на нерви. Його симптоми, крім болю в попереку, включають також судоми в ногах, проблеми при ходьбі.

Грижа міжхребцевого диска

Диски діють як подушки між кістками в хребті. Грижа виникає при розриві їх жорсткої частини — фіброзного кільця, в результаті під тиском виступає частина драглистого ядра. Це викликає розвиток набряку, запалення тканин, що оточують диск, сильного болю. Дане порушення несе велику небезпеку, погрожуючи звуженням каналу хребта, що веде до здавлювання нервових закінчень і оболонки спинного мозку.

Артрит

Може виникнути в будь-якому відділі, але частіше зачіпає нижню частину спини і шиї. Найбільш поширеною формою артриту є артроз — це саме він змушує боліти спину (особливо при згинанні). У деяких випадках порушення викликає розвиток стенозу поперекового відділу хребта, коли відбувається здавлювання спинного мозку або нервових корінців сідничного нерва. Біль тоді атакує не тільки спину, але і сідниці, ноги; людина фактично може втратити здатність нормально ходити.

Скелетні порушення

У середньому віці у багатьох людей розвивається сколіоз — стан, при якому хребет викривляється в бік. Найчастіше він стає наслідком неправильної постави. Подібне викривлення є дуже небезпечним порушенням, яке піддає деформації спинний мозок та спинномозкові нерви, змінює нормальне взаєморозташування органів грудної і черевної порожнини, що загрожує різноманітними хронічними захворюваннями.

Крім болю в спині при сколіозі проявляються поколювання в області грудної клітини, болі в області серця, перепади тиску, відчуття нестачі повітря і нездатності зробити глибокий вдих.

Остеопороз

Захворювання характеризується втратою маси і структурним пошкодженням кісткової тканини, що призводить до почастішання переломів. За даними ВООЗ, після 50 років у кожної четвертої жінки буває один або більше остеопорозних переломів хребта. У багатьох випадках ці порушення тягнуть за собою небезпечні зміни в якості життя — так, може розвиватися кіфоз, обумовлюючи постійний біль, який не дозволяє людині бути активною. Крім того, можуть загострюватися хронічні захворювання, що істотно впливають на смертність.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів