Тривожні ознаки дефіциту калію і способи його заповнити

Людське тіло – складний і дивовижний механізм, для нормального функціонування якого потрібні поживні речовини, які містяться в продуктах харчування. Особливо важливий для організму калій, оскільки саме цей мікроелемент відповідає за роботу м’язів і серця, підтримує кислотно-лужний баланс, зміцнює кістки, запобігає пошкодженню кровоносних судин і мозкових клітин, пише Жіночий Світ.

Продуктів-джерел калію маса: авокадо, кавуни, дині, банани, апельсини та інші. Дефіцит цього мікроелемента призводить до серйозних проблем зі здоров’ям, тому важливо підтримувати оптимальний рівень калію в організмі. Добова норма становить в межах 2-2,5 г.

Симптоми нестачі калію

На дефіцит цього мікроелемента вказують наступні ознаки:

  • постійна втома, навіть при достатній кількості сну;
  • запаморочення, часті непритомності;
  • підвищений тиск;
  • м’язова слабкість, судоми;
  • низька швидкість серцебиття без явної причини;
  • запор;
  • оніміння кінцівок.

Які продукти містять калій

Продукти, що містять калій, діляться на кілька груп, залежно від концентрації даного мікроелемента:

  • низькокалієві (на 100 г продукту 100 мг компонента);
  • середньокалієві (на 100 г продукту 150-200 мг K);
  • висококалієві (на 100 г продукту 260-400 мг компонента);
  • насичені (на 100 г продукту більше 400 мг K).

Найбільша кількість калію міститься в бобових, горіхах, сухофруктах, спеціях і прянощах. Також багато цього мікроелемента знаходиться в овочах, фруктах і ягодах: картоплі, помідорах, огірках, кабачках, гарбузі, редисці, кавунах, динях, абрикосах, хурмі, яблуках, цитрусових, брусниці, смородині. Досить калієвих запасів мають і продукти тваринного походження: м’ясо кролика, печінка, яйця, молоко, морепродукти.

Але необхідно врахувати, що продукти, які містять калій, слід правильно готувати. Наприклад, в процесі замочування або термічної обробки мікроелемент з продукту швидко переходить в воду. Після варіння продуктів велика частина калію залишається в відварі. Продукти рослинного походження краще вживати в свіжому вигляді або запікати. Також варто врахувати, що серйозні фізичні навантаження прискорюють процес вимивання калію з організму. Заповнити нестачу мікроелемента можна не тільки за допомогою споживання продуктів харчування, а й прийому біологічно активних добавок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів