Причини циститу і урологічних проблем, про які ви могли не знати

Лікарі-урологи відзначають різке зростання захворювань сечовидільної системи у молодих людей. Порушення сечовипускання, пієлонефрит і цистит значно «помолодшали», все частіше зустрічаються у підлітків. Фахівці пов’язують загострення з незнанням основних причин запалень, неправильним харчуванням і недбалим ставленням до свого здоров’я, пише Жіночий Світ.

Більшість пацієнтів вважають, що урологічні проблеми з’являються при запущених інфекціях. На ділі причин хворобливого запалення нирок або сечового міхура набагато більше. Знаючи основні з них, можна запобігти серйозним захворюванням і ускладненням.

Причини урологічних проблем

Тільки у незначної кількості пацієнтів захворювання сечостатевої системи пов’язані з вродженими або аутоімунними патологіями, появою кіст або злоякісних пухлин. У переважній більшості діагностованих випадків причина криється в неправильному ставленні до власного здоров’я:

Невилікуваний інфекції

Основна причина циститу у жінок безпосередньо пов’язана з анатомічною будовою сечостатевої системи. У слабкої статі уретра розташована близько до анусу і піхви, тому патогенні бактерії безперешкодно проникають всередину сечового міхура. Такий небезпечний «обмін мікрофлорою» виникає при порушенні правил гігієни: нерідко діагностується зараження кишковою паличкою, уреаплазмою, що переростає в хронічний пієлонефрит.

Неправильний вибір одягу

Взимку і в міжсезоння різко зростає число пацієнтів, у яких урологічні проблеми виникли на тлі переохолодження попереку і малого тазу. Модники забувають про збереження здоров’я, вибираючи укорочені моделі курток, що відкривають спину. При ослабленому імунітеті висхідні інфекції, які «сплять» в організмі, проявляють активність, вражають сечовивідні шляхи. Наслідком стає пієлонефрит, гострий цистит або хворобливі коліки.

Не менш актуальна проблема, на думку урологів, – носіння чоловіками занадто тісної натільної білизни або брюк. Це погіршує кровообіг передміхурової залози, знижує потяг і потенцію, стає причиною запалення простати, чоловічого безпліддя.

Нераціональне харчування

Однією з причин утворення в нирках каменів лікарі вважають надмірне вживання білкової їжі. Отримуючи надлишок корисного компонента, організм не встигає розщеплювати і утилізувати його, повністю вивести з сечею. В результаті утворюються щільні урати і оксалати, які можуть порушити сечовипускання, роботу всієї системи.

Вагітність

У міру зростання і розвитку ембріона матка значно збільшується в розмірі. Вона починає тиснути на органи малого тазу, сечовий міхур. При прихованих інфекціях або кандидозі нерідко спостерігається різке зростання бактерій і пієлонефрит вагітних. Ускладнення може привести до підвищення артеріального тиску або небезпечного гестозу, який вимагає екстреного розродження.

Запобіжні заходи

Багато урологічних проблем розвиваються без видимих ​​симптомів. Соромлячись звертатися до лікаря, пацієнти вдаються до самолікування, упускаючи дорогоцінний час. Лікарі-урологи рекомендують уважно ставитися до власного здоров’я, виключаючи будь-які фактори ризику:

1. Не уникайте гінеколога, регулярно здавайте аналізи на урогенітальні інфекції. Пам’ятайте про оберігання при сексуальному контакті з новим партнером.

2. Одягайтеся по погоді, уникайте перегрівання або переохолодження. Підбирайте спідню білизну з натуральної тканини, що пропускає повітря, залиште мереживні стринги на «особливий випадок».

3. Підтримуйте правильний питний режим. Чиста вода виводить з організму солі і відкладення, знижує ризик сечокам’яної хвороби. Але не навантажуйте нирки надмірним споживанням рідини: оптимальний добовий обсяг, на думку лікарів, – від 1,5 до 2,5 літра.

4. Не приймайте без необхідності і призначення лікаря сечогінні препарати, не використовуйте трав’яні чаї сумнівного виробника для скидання ваги.

Для запобігання сечокам’яної хвороби знижуйте вживання білкової їжі. При фосфатах виключіть бобові, яйця і солодощі. При утворенні уратів уникайте грибів, копченостей, жирного м’яса і ковбас. Їжте більше овочевих страв, салатів, налягайте на каші, свіжі ягоди і сухофрукти.

Урологічні проблеми і порушення сечовипускання можуть привести до серйозних ускладнень: утворення каменів, гіпертонії, пієлонефриту. Знаючи основні причини запалення, легко підтримувати здоров’я сечостатевої системи і всього організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів