Вчені розповіли, як зміцнити серце і судини 

Вчені з’ясували, що надмірне вживання продуктів з високим вмістом сірчаних амінокислот – м’яса, молочних продуктів, горіхів та сої – підвищує ризик серцево-судинних захворювань, а низькобілкова рослинна їжа, навпаки, має позитивний вплив на здоров’я серця і судин. Результати дослідження опубліковані в журналі Lancet EClinical Medicine.

Американські дослідники з Медичного коледжу Університету штату Пенсільванія під керівництвом професора Джона Річі (John Richie) вивчили склад дієти і біомаркери крові більш ніж 11 тисяч учасників Третього національного дослідження з обстеження стану здоров’я і харчування (NHANES III), що проводився в США в 1988-1994 роках, і виявили, що люди, що віддавали перевагу низькобілковій їжі, мали менші рівні маркерів кардіометаболічних захворювань.

“Протягом десятиліть було відомо, що дієти з низьким вмістом сірчаних амінокислот позитивно впливають на тривалість життя тварин, – наводяться в прес-релізі університету слова професора Річі. – Це дослідження надає перші епідеміологічні дані, що свідчать про те, що надмірне вживання сірчаних амінокислот підвищує ризик хронічних захворювань у людей”.

Амінокислоти є будівельними блоками білків. Аналіз стосувався тільки сірчаних амінокислот – метіоніну і цистеїну. Вчені оцінювали в крові учасників після 10-16 годинного голодування рівень таких біомаркерів, як холестерин, тригліцериди, глюкоза і інсулін.

“Ці біомаркери вказують на індивідуальний ризик захворювання, – каже Річі. – Їх рівні визначаються довгостроковими дієтичними звичками людини”.
За розрахунками дієтологів, людині вагою 60 кілограмів для задоволення добової потреби в сірчаних амінокислотах достатньо наступного набору продуктів: одна скибочка хліба, половинка авокадо, одне яйце, півсклянки сирої капусти, шість помідорів чері, 60 грамів курячої грудки, чашка коричневого рису, три чверті чашки цукіні, три столові ложки вершкового масла, чашка шпинату, середнє яблуко, піца діаметром 20 сантиметрів і столова ложка мигдалю. Однак середній американець споживає майже в два з половиною рази більше сірчаних амінокислот, ніж передбачувана добова потреба.

“Багато людей в Сполучених Штатах віддають перевагу їжі, багатій м’ясними і молочними продуктами, – каже Сян Гао (Xiang Gao), директор лабораторії епідеміології харчування в Університеті штату Пенсільванія і один з авторів дослідження. – Ці продукти містять більшу кількість сірчаних амінокислот, тому не дивно, що багато перевищують середні вимоги”.

Автори відзначають, що для серцево-судинної системи корисно частково або повністю замінити м’ясо і молочні продукти фруктами і овочами, в яких набагато менше сірчаних амінокислот, але при цьому підкреслюють, що їх дослідження не є комплексним і не підтверджує корисність вегетаріанської дієти для здоров’я організму в цілому.

“Ми побачили явний зв’язок між певними дієтичними звичками і більш високими рівнями біомаркерів крові, які піддають людину до ризику виникнення кардіометаболічних захворювань, – говорить професор Річі. – Але тільки тривале дослідження може підтвердити, чи дійсно люди з групи ризику частіше хворіють”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів