Фахівці розповіли, чому грейпфрут не можна змішувати з таблетками

Відомо, що перед тим, як почати вживати які-небудь ліки, потрібно ознайомитися з інструкцією, дозуванням і сумісністю з іншими продуктами. Але мало хто знає, що серйозної шкоди можуть завдати зовсім нешкідливі фрукти і овочі. Наприклад, грейпфрут. Ми постаралися з’ясувати, що не так з цим цитрусовим і які наслідки можуть бути від його вживання.

Що в ньому такого

Грейпфрут і його сік зовсім не є небезпечним, як можна було подумати. Вся справа в поєднанні речовин, які в ньому містяться, з певними ліками.

1. Фуранокумарини

Ці органічні сполуки блокують вироблення цитохрому, завдяки якому відбувається розщеплення і засвоєння ліків. Як результат – концентрація діючої речовини в крові поступово підвищується і починають проявлятися побічні дії, тобто по суті отруєння організму активно діючою речовиною препарату.

2. Флавоноїди

Містяться в органічній їжі і працюють в якості пігментів, які надають продуктам певне забарвлення. Ці органічні сполуки уповільнюють метаболізм.

Негативних ефектів від грейпфрута рівно два: підвищення ризику побічних дій і зниження ефективності препаратів.

Інші фактори

“Деякі ліки, наприклад, протизаплідні, після вживання грейпфрута втрачають свої властивості практично повністю”, – зазначає лікар-гінеколог, Людмила Сахарова.
При цьому достатньо всього однієї склянки грейпфрутового соку або половинки цілого цитруса, щоб отримати негативні наслідки. Більш того, значення мають і інші фактори:

  • Вік і стать людини.
  • Маса тіла.
  • Ступінь тяжкості захворювання.
  • Поєднання ліків.
  • Вживання алкоголю.

Не тільки грейпфрут може бути винуватцем побічних симптомів. Самі ліки, які вживає пацієнт, теж грають роль. Вчені Берлінського медичного центру вивели закономірність. Гаральд Штерц і Мері Губерт припустили: чим суворіше потрібно дотримуватися дозування і режиму прийому препаратів, тим важчими будуть симптоми.

З якими препаратами грейпфрут не сумісний

На даний момент відомо близько 80 препаратів, з якими не поєднується грейпфрут. Берлінські вчені розділили їх на “небезпечні” і “помірно-небезпечні”.

Небезпечні

1. Артемізин – ліки проти малярії і різних паразитів. Організм розщеплює компоненти ліків, щоб вивести їх. Грейпфрутовий сік навпаки уповільнює швидкість руйнування речовин, посилюючи їх дію і побічні ефекти: нудоту, блювоту і запалення печінки.

2. Буспірон – поширений антидепресант. Призначається при тривожних станах і сильному стресі. Грейпфрути збільшують обсяг компонентів ліків, посилюючи побічну дія: тахікардію, порушення органів зору, сонливість, задишку, закладеність носа.

3. Силденафіл (Віагра). Спочатку Віагра призначалася для поліпшення кровотоку в міокарді і лікування стенокардії. Однак передозування силденафілом може спровокувати серцевий напад. Грейпфрутовий сік взаємодіє з препаратом і уповільнює його розщеплення.

Речовини, які помірно реагують на грейпфрут

1. Кофеїн. Вживання грейпфрутового соку може підсилити побічні ефекти: головний біль і прискорене серцебиття.

2. Лозартан. Застосовується для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань. Грейпфрутовий сік може знизити швидкість засвоєння лозартану і ефективність його дії.

3. Еритроміцин. Грейпфрут підсилює побічні симптоми антибіотика широкого дії. Їх поєднання може викликати нудоту, блювоту, діарею і алергічні реакції.

Чи варто відмовлятися від грейпфрутового соку

“Ви можете повністю не відмовлятися від вживання цитруса. Головне їсти грейпфрути мінімум за п’ять годин до прийому таблеток”, – радить Віктор Курчавін, фармаколог.

Джерело

Поділись


Новини партнерів