Післяпологова депресія: як бути, якщо материнство не приносить радості

Післяпологова депресія – досить поширений розлад, який потребує особливої ​​уваги. Давайте разом з психологом розберемося, як її виявити і як з нею боротися.

Вагітність і пологи – серйозний стрес для організму жінки. Фахівці стверджують, що вагітність – це запланована хвороба. Під час виношування малюка організм жінки виснажується і фізично, і психічно. Найпотужніша гормональна буря впливає на всі процеси в організмі, включаючи емоційний стан. Додатковими стресовими факторами в цей період життя жінки є зміна звичного життєвого укладу, способу життя, фінансові труднощі, а також відсутність підтримки з боку близьких. Разом з лікарем-психіатром Оленою Колесниченко ми детальніше розберемося в цьому питанні.

Практично кожна жінка після пологів відчуває те, що психологи називають «baby blues», або «синдром сумної мами», коли хочеться повернути своє колишнє життя. Смуток, апатія, плаксивість при цьому можуть тривати від 2-х днів до 2-х тижнів. Поступово мама адаптується до нової ролі, труднощів по догляду за малюком, розпорядку дня, і емоції стабілізуються. «Синдром сумної мами» не вважається патологічним станом і не вимагає медикаментозного лікування, на відміну від післяпологової депресії.

Післяпологова депресія – це вже психічний розлад, яке триває від 2-х тижнів до декількох років, і вимагає лікування у лікаря-психіатра.

Ознаки післяпологової депресії:

  • Вас не відпускає відчуття смутку, туги і розгубленості
  • Ви не відчуваєте теплих почуттів по відношенню до дитини
  • Ви відчуваєте почуття провини і вважаєте себе нікчемною матір’ю
  • Періодично виникають спалахи злості і роздратування. Дратує дитина, родичі, все навколо
  • Виникає відчуття безвиході. Здається, що нічого хорошого в вашому житті вже не буде
  • Вам важко змусити себе робити повсякденні справи, немає бажання доглядати за собою, зачісуватися, чистити зуби
  • Все, що раніше приносило вам задоволення, більше не радує – ні спілкування з друзями, ні хобі, ні смачна їжа
  • Порушуються апетит і сон
  • Вам складно сконцентруватися і сформулювати думку
  • Життя втрачає сенс, можуть з’явитися думки про самогубство

Якщо жінка виявила у себе подібні ознаки, необхідно звернутися за допомогою до лікаря-психіатра якомога швидше. Саме до лікаря-психіатра, а не до психолога. На жаль, депресію надмірно психологізують, не беруть до уваги той факт, що це медична проблема. Остаточний діагноз депресії може поставити тільки лікар-психіатр після очної консультації та необхідного обстеження.

Поради розслабитися, думати про хороше, не звертати увагу чи змушувати себе радіти життю в даній ситуації не допоможуть, тому не варто затягувати зі зверненням до лікаря. Терапією першого вибору при післяпологовій депресії є когнітивно-поведінкова психотерапія. Але в багатьох випадках необхідне лікування медикаментами, зокрема антидепресантами. Рішення про тактику лікування і вибір необхідного антидепресанту приймає психіатр.

Після народження малюка жінці вкрай важливі чуйне та уважне ставлення з боку чоловіка і інших родичів, підтримка і допомога по догляду за дитиною. Часто родичі жінок, які страждають від післяпологової депресії, не розуміють або недооцінюють того, що відбувається, і вона замість слів підтримки і рекомендації звернутися до лікаря чує недолугі коментарі, та осуд, що в ще більшому ступені погіршує її психічний стан.

Науково доведено, що несприятливий психічний стан матері позначається на психіці дитини, а також тягне за собою ризик розвитку депресії у малюка. Своєчасне звернення до психіатра дозволяє впоратися з проблемою післяпологової депресії у відносно короткі терміни і повернути повноту радості життя всім членам сім’ї, а тому не варто боятися звернутися до фахівця і зробити крок до вирішення проблеми.

 

Поділись


Новини партнерів