Артрит, біль у суглобах: 5 природних засобів, які довели свою здатність допомагати

Три чверті людей у віці після 40 років щодня відчувають біль в суглобах. Найпоширенішим захворюванням, яке викликає біль і запалення в суглобах, є артрит. Допомогти захиститися від нього можуть доступні натуральні засоби.

Всупереч поширеній думці, артрит вражає не тільки літніх людей. Він може завдавати болю людям будь-якого віку: серед людей, які потерпають від артриту, більше 14 відсотків – це люди у віці від 18 до 25 років. Але все ж найбільш часто артрит розвивається в більш зрілому віці після 40 років, зачіпаючи при цьому гладку хрящову поверхню суглоба, ускладнюючи рух і роблячи його більш болючим.

Ознаки артриту. Крім жорстких, хворобливих і опухлих суглобів, деякі інші загальні ознаки артриту включають запалення в суглобах і навколо них, обмежений рух суглобів, теплу червону шкіру над ураженим суглобом, а також слабкість і виснаження м’язів.

Природні ресурси для підтримки суглобів і захисту від болю. Перш за все, важливо, щоб суглоби організму не знаходились постійно під тиском – визначальною умовою для цього є підтримка здорової маси тіла.

Крім цього, важливим є те, які продукти присутні в щоденному харчуванні людини.

Глюкозамін і хондроїтин для захисту суглобів з віком. Глюкозамін і хондроїтин разом складають природні структурні компоненти хряща – сполучної тканини, яка пом’якшує наші суглоби. Разом ці компоненти можуть допомогти запобігти дегенерацію суглобового хряща, яка розвивається з віком. Метааналіз 2010 року, опублікований в The Nutrition Journal, показав, що хондроїтин разом з глюкозаміном позитивно впливають на суглоби, захищаючи їх від зміни структури, що веде до остеоартриту. У випробуваннях у тих людей, які приймали добавку, що містить сульфат глюкозаміну, тяжкість болю в суглобах була значно знижена в порівнянні з тими, хто приймав плацебо.

Глюкозамін дуже важливо регулярно отримувати з їжею. Найбільше глюкозаміну містять:

  • свиняча, яловича, теляча шкіра;
  • хрящі й кістки тварин, риб, птахів;
  • червоне м’ясо;
  • твердий сир;
  • м’ясо птиці;
  • мідії, креветки.

Які страви містять глюкозамін і хондроїтин? В першу чергу, це холодці і заливні, особливо з різним м’ясом, кісткові бульйони, сало зі шкірою, фруктові желе. Ці страви дуже корисні для кісток і суглобів, але зловживати ними небезпечно, так як виникає відразу дуже велике навантаження на шлунок, кишечник і підшлункову залозу.

Омега-3 для загального здоров’я суглобів. Омега-3 жирні кислоти, що зустрічаються переважно в жирній рибі, мають протизапальні властивості і можуть допомогти людям, що страждають на артрит або іншими типами болю в суглобах. У систематичному огляді і метааналізі рандомізованих досліджень, проведеному в 2017 році, вченими був зроблений висновок про те, що у людей, які страждали від ниючих і хворобливих суглобів, при використанні омега-3 зменшувалися біль і набряклість у суглобах.

На думку науковців фахівців, необхідно їсти хоча б одну порцію жирної риби в тиждень – це може бути сьомга, сардини, форель, скумбрія, оселедець. Крім того, джерелами омега-3 жирних кислот є горіхи і насіння, лляна олія. Інші важливі форми омега-3 жирних кислот включають натуральне м’ясо, дичину, молочні продукти, яйця.

Куркума проти запалення суглобів. Ще один спосіб природного полегшення болю в суглобах – використовувати куркуму. Її головним компонент, куркумін, володіє протизапальними і антиоксидантними властивостями, які допомагають при артриті, болі в суглобах і м’язовому болю. Клінічно доведено, що куркума полегшує біль в суглобах і допомагає збільшити їх гнучкість. У рандомізованому подвійному сліпому дослідженні половина з 201 пацієнта з остеоартрозом половина приймала плацебо, а інша половина – 500 мг куркуміну два рази в день. Через 12 тижнів у пацієнтів, що приймали куркумін, було зафіксовано значне зменшення болю в порівнянні з тими, хто приймав плацебо.

Магній для оптимального здоров’я кісток і суглобів. Цей важливий мінерал грає важливу роль в більш ніж 300 функціях організму щодня. Дефіцит магнію збільшує ризик остеопорозу, і це зачіпає мільйони людей в усьому світі. У дослідженні, що вивчає зв’язок між болем в коліні і споживанням магнію у 2548 учасників з остеоартритом колінного суглоба, було встановлено: люди, які споживали менше магнію, частіше страждали від болю.

Магній міститься в багатьох харчових продуктах: це, зокрема, коричневий рис, зелені листові овочі, боби, авокадо, мигдаль, темний шоколад, фрукти, авокадо, інжир, нут, лосось, тунець.

Шипшина – старовинний засіб, який працює. Як і куркума, шипшина ще в давнину використовувався в терапевтичних цілях, в тому числі для боротьби з болем у суглобах. Олія шипшини містить поліфеноли і антоціани – ці два типи антиоксидантів зменшують запалення, в зв’язку з чим знеболюють. Екстракти шипшини працюють аналогічно аспірину, блокуючи групу ферментів, які викликають запалення.

Джерело

Поділись


Новини партнерів