
Не дарма на етикетках деяких видів мінеральної води пишуть “лікувальна” – це корисний продукт, але далеко не для всіх. Лікар-дієтолог Олена Соломатіна пояснює, чому “мінералка” може завдати шкоди при безконтрольному вживанні.
“Мінеральні води мають різну мінералізацію. Наприклад, у лікувальних вод вона сильна, вміст солі там близько 10 грамів на літр. В лікувально-столових – від трьох до десяти грамів, а в столовій міститься не більше трьох грамів розчиненої солі на один літр води” , – підкреслила Олена Соломатіна.
Мінеральна вода, представлена сьогодні ринку, ділиться на столову і лікувально-столову. Першу можна пити практично в необмежених кількостях, тобто замінити нею звичайну воду. Деякі люди навіть заварюють каву і чай, готують супи на столовій мінеральній воді.
“Лікувальну мінеральну воду, як правило, застосовують при захворюваннях кишечника, подагрі, проблемах з підшлунковою залозою, печінки, цукровому діабеті і захворюваннях сечових шляхів. Всі ці напої потрібно вживати після консультації з лікарем або в тих випадках, коли вам призначили. Інакше бездумне розпивання води з великим вмістом кальцію може спровокувати утворення каменів в нирках”.
А якщо, наприклад, у воді занадто багато кальцію, то постійне її вживання призведе до порушення згортання крові. Крім того, кальцій може відкладатися на серцевому м’язі, що також загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям.