Вчені назвали найнебезпечнішу дієту, що викликає у людини агресію

Прихильники такого стилю харчування втрачають не тільки кілограми, але і здоров’я.

Відомі вчені, дієтологи і гастроентерологи склали рейтинг дієт, визначивши кращі і гірші сторони в харчуванні сучасної людини. Для цього провели порівняльний аналіз за цілим рядом параметрів: ефективність для зниження ваги, простота/ складність дотримання правил, вплив на профілактику/розвиток найпоширеніших захворювань (гіпертонія, діабет, онкологічні хвороби).

Найшкідливішою експерти назвали кетодієту, яка виключає вживання вуглеводів, але збільшує кількість жирів, що стають основними постачальниками енергії. Вага при цьому дійсно швидко знижується.

Однак, кетодієта допомагає як швидко, наскільки й короткочасно, тому що принципів кето складно дотримуватися, особливо в довгостроковій перспективі, вважають фахівці. В першу чергу тому, що людині доводиться відмовлятися не тільки від смачних, а й корисних вуглеводів, які вимагає організм – фруктів, цільнозернових круп і хоча б невеликої кількості крохмалистих овочів.

«При переході на кетодієту з різким обмеженням вуглеводів побічним ефектом стає кетоз, – пояснює лікар-ендокринолог, науковий співробітник Національного медичного дослідницького центру реабілітації та курортології, член Європейського товариства ендокринологів Валерія Васильєва.

Його симптомом є поява запаху ацетону з рота, що свідчить про отруєння організму. Людина, як правило, постійно хоче спати – оскільки використовується незвичний шлях отримання енергії, з’являється ломота в м’язах. Страждає когнітивна (розумова) діяльність, тому що мозку потрібна енергія в першу чергу з вуглеводів, а не з жирів. Крім того, змінюється емоційний настрій, люди нерідко стають більш підозрілими і агресивними.

Кетодіета також небезпечна для серця, судин, підвищує ризик розвитку цукрового діабету.

Найкориснішою для організму експерти назвали середземноморську дієту, що складається з овочів, фруктів, риби, цільнозернових круп, оливкової олії. Приємно, що можна вживати сухе червоне вино в розумних кількостях (за останніми даними це 5 – 6 келихів вина за 175 мл в тиждень). Така дієта містить не тільки вітаміни, але і вкрай важливі для організму речовини, виключені з кетодієти.

При цьому керівник клініки ендокринології Сеченовського університету, професор-ендокринолог, доктор медичних наук Валентин Фадєєв вважає, що надбавка і зниження ваги у людини підпорядковуються головному закону природи – закону збереження енергії Ломоносова-Лавуазьє. «Ваша вага залежить від того, скільки енергії ви отримаєте від вживання їжі і скільки її витратите. Все інше другорядне», – стверджує Фадєєв і закликає до повноцінного різноманітного харчування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів