Навіть незначна втрата ваги після 50 років знижує ризик раку молочної залози

Дослідження показують, що жінки в постменопаузі, які втратили навіть кілька кілограмів зайвої ваги, можуть знизити ризик розвитку раку молочної залози. Навпаки, ожиріння збільшує загрозу після менопаузи.

Нове дослідження стало першим великим науковим доказом зв’язку ваги і раку молочної залози.

Результати можуть мати широкі наслідки для суспільної охорони здоров’я, враховуючи, що 2 з 3-х жінок мають надлишкову вагу або страждають ожирінням.

У дослідженні були зібрані дані 10 окремих досліджень за участю 180 000 жінок старше 50 років, які відстежувалися протягом десяти років. У них вимірювали вагу, враховували інші чинники ризику, в тому числі рівні фізичної активності, замісну гормональну терапію.

Виявилося, що жінки, які змогли втратити всього 4,5 кілограма, знизили ризик раку молочної залози на 13 відсотків. Чим більшою була втрата ваги, тим нижчою була загроза. Позбавлення від 9 кілограмів дозволило зменшити загрозу хвороби на чверть.

Онкологи вважають, що люди можуть самі змінити свій ризик, в тому числі після певного віку.

Крім раку шкіри, рак молочної залози найбільш часто діагностується у жінок, і є другим за смертністю. За оцінками Американського онкологічного товариства, середній ризик розвитку раку молочної залози у жінок становить 1 до 8, або близько 12%.

Як ожиріння після 50 років впливає на розвиток раку молочної залози, ще не зрозуміло. Імовірно, це пов’язано з гормонами. Жирові клітини виробляють естроген, який, в свою чергу, може живити деякі форми раку молочної залози.

Експерти кажуть, що деякі інші гормони і хронічне запалення також можуть грати роль в зв’язку між ожирінням і недугою.

У той час як певний ризик раку молочної залози є генетичним, на нього також можуть впливати чинники способу життя – брак фізичної активності, вживання алкоголю і деякі форми гормональної терапії.

За оцінками Американського товариства раку, в цьому році буде діагностовано близько 268 600 нових випадків інвазивного раку молочної залози, а також близько 63 000 нових випадків раку молочної залози на ранній стадії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів