Бережіть своє здоров’я: 7 найшкідливіших продуктів на новорічному столі

Важко втриматися від спокуси, коли новорічний стіл заставлений всілякими закусками і делікатесами. Однак від деяких з них краще відмовитися взагалі або їсти помірно.

Майонез

Звичні традиційні салати з майонезом – олів’є, оселедець під шубою, крабовий – самі по собі складаються з важких інгредієнтів. Заправлені майонезом, вони стають «непідйомними» для нашого травлення.

Вночі організм повинен відпочивати, а не перетравлювати складні страви. У складі цього соусу міститься багато жиру, цукру, оцту та інших добавок. Вони і в денний час небажані для постійного вживання. А в нічний час, в поєднанні зі святковим достатком, шкідливі навіть здоровій людині.

Замість майонезу краще використовувати густий натуральний йогурт з додаванням гірчиці. Цей варіант набагато легший і простіше засвоюється, а заміну навряд чи хто помітить.

Холодець

Ця зимова страва особливо популярна на Новий рік. Його варять багато і їдять кілька днів поспіль. Підступність застиглого бульйону полягає у великій кількості міститься в ньому холестерину. Чи не стримуючись у вживанні цієї страви, ми навантажуємо серцево-судинну систему.

Холестерин має негативний вплив на судини: відкладаються атеросклеротичні бляшки. Це призводить до інфарктів, інсультів, атеросклерозу. Крім того, через велику кількість часнику і спецій в холодці, страждає печінка. Жирна і пряна їжа змушують працювати цей орган в посиленому режимі.

Соки

З роллю безалкогольного напою на святковому столі чудово впорається проста чиста вода. Вона добре втамує спрагу і допоможе швидше вивести з організму продукти розпаду алкоголю. Соки, навіть свіжовичавлені, для цієї мети не годяться.

Позбавлений клітковини фруктовий напій містить в собі прості цукри. Вони швидко підвищують рівень глюкози в крові. Від цього ви з’їсте більше, ніж необхідно. Надмірне захоплення соками загрожує розвитком цукрового діабету.

Торт і тістечка

Магазинні солодощі – не найкращий вибір для святкового столу. У промислових тортах і тістечках міститься величезна кількість цукру і білого рафінованого борошна. Ці продукти різко підвищують цукор в крові і ведуть до діабету, серцево-судинних захворювань та ожиріння.

Але це ще не все. Шкідлива пальмова олія і трансжири закупорюють судини, заважають засвоєнню корисних речовин. А штучні підсолоджувачі, емульгатори, консерванти, ароматизатори та барвники завершують список шкідливих компонентів.

На десерт приготуйте натуральне желе, панакоту або суфле з фруктовою основою. А на стіл обов’язково поставте тарілку з ягодами і фруктами. Вона буде служити не тільки прикрасою, але і корисним десертом.

Копчена ковбаса

Жир, сіль, консерванти, барвники, підсилювачі смаку і запаху – все це міститься в копченій ковбасі вище всяких норм. Щоб не навантажувати організм такою закускою, краще повністю відмовитися від неї. Не менш шкідливі: бекон, делікатесне м’ясо, рульки і інші перероблені м’ясні продукти. Наявність в них величезної кількості тваринного жиру здатне спровокувати загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, а якщо поєднувати з алкоголем, то може статися напад панкреатиту. Якщо непросто відмовитися від ковбаси – зробіть її самі, це не складно. Користі від такого частування буде набагато більше.

Соління

Домашні соління прекрасно урізноманітнюють новорічний стіл. Однак не варто забувати, що солоні продукти затримують в організмі рідину. Це викликає набряки, важкість у шлунково-кишковому тракті, подразнення слизової шлунку.

Норма споживання солі – не більше 5 грамів в день. Причому слід враховувати всю сіль: і ту, що природно міститься в продуктах, і ту, яка знаходиться в готових стравах.

Ігристе вино

Традиційні новорічні напої – шампанське або ігристе вино. Бульбашки вуглекислого газу і велика кількість цукру, що містяться в цих напоях, дратують слизову шлунку і викликають почуття голоду.

Це може спровокувати переїдання і додаткове навантаження на травну систему. У підсумку ви можете отримати відчуття втоми, важкість у шлунку і загострення хронічних захворювань.

З алкогольних напоїв відносно безпечним вважається сухе червоне або біле вино. У ньому немає штучно доданого цукру і «чарівних бульбашок». Випивши в новорічну ніч келих хорошого вина, можна не переживати про можливі негативні наслідки.

Поділись


Новини партнерів