Дієтологи розповіли, як необхідно харчуватися жінкам після 45

Жінкам після 45 років особливо важливо стежити за харчуванням: збалансований раціон відповідальний за здоров’я, гарне самопочуття і прекрасний зовнішній вигляд.

Про те, які продукти варто обов’язково включити в меню, розповідає Дарина Русакова, к.м.н., науковий співробітник ФГБНУ «НДІ харчування» РАМН, а кулінарний редактор «Леді Mail.Ru» Марія Березовська ділиться цікавими ідеями з їхнього приготування.

Грейпфрут володіє антиоксидантними властивостями, ефективний у боротьбі з передчасним старінням, нормалізує сон. Крім того, цей низькокалорійний фрукт швидко втамовує голод і знижує апетит, тим самим допомагаючи позбутися від зайвих кілограмів.

Кулінарні ідеї. Робіть з грейпфрута свіжовичавлений сік, додавайте м’якоть в салати, прикрашайте часточками десерти. До речі, грейпфрут доречний не тільки у фруктових салатах – він відмінно поєднується з червоною рибою, креветками, листовими овочами і зеленню.

Лососеві. Жирні кислоти, що містяться в червоній рибі, позитивно діють на клітини головного мозку, допомагаючи запобігти віковим змінам, покращують пам’ять і увагу, знижують рівень холестерину, нормалізують артеріальний тиск.

Кулінарні ідеї. Сьомга, форель, лосось – задоволення дороге, і рекомендовану дієтологами порцію – 100-120 г в день або хоча б двічі на тиждень може дозволити собі далеко не кожна жінка. Тому рекомендуємо звернути увагу на більш дешеві сорти лососевих риб: кету, горбушу, нерку і кижуч – вони не менш смачні і так само корисні!

М’ясо птиці. Після 45 років в їжу краще вживати дієтичне м’ясо курки або індички – філе грудки без шкіри. В індичці міститься вітамін РР (13,3 мг – 66% від денної норми), він покращує оновлення клітин шкіри, а значить, уповільнює її старіння. Також в індичці міститься вітаміноподібні речовини холін (139 мг – 27,8% від денної норми), який покращує роботу мозку, зокрема його відділ, який відповідає за пам’ять.

Кулінарні ідеї. У філе міститься мінімум жиру, а тому найкраще готувати його на пару або припускати в невеликій кількості води – так воно точно не буде сухуватим.

Гіркий шоколад. До складу гіркого шоколаду (краще вибирати з вмістом какао від 75%) входять поліфеноли, які захищають судини від руйнівного впливу вільних радикалів. А ще всього пара часточок такого шоколаду може підвищити лібідо і поліпшити настрій.

Кулінарні ідеї. У день дієтологи рекомендують вживати всього 2-3 часточки гіркого шоколаду – особливо не розгуляєшся. Але можна додати тертий шоколад в ранкову вівсянку або натуральний йогурт.

Шпинат. У шпинаті міститься лютеїн – потужний антиоксидант, здатний нейтралізувати дію вільних радикалів і попереджати руйнування сітківки ока і помутніння кришталика.

Кулінарні ідеї. Найкорисніше їсти шпинат в свіжому вигляді, але для гарніру його можна загасити у вершковому маслі з додаванням невеликої кількості води буквально 5-10 хвилин. Будь-якій звичній страі шпинат додасть незвичайний смак, вигляд і колір, наприклад, котлети стануть з ним більш соковитими, а омлет – яскравим. В Італії свіжий або протертий у вигляді соусу шпинат нерідко додають в пасту. Спробуйте і ви!

Джерело

Поділись


Новини партнерів