Багато з нас пробували так багато версій «чарівних» детокс – дієа і розчаровувалися. Тут головне зрозуміти як це працює. Концепція дійсно базова – якщо ви не страждаєте на захворювання, детокс повинен бути насправді доповненням до їжі, простим і інтуїтивно зрозумілим, адаптованим до сезону і вашого власного способу життя, пише Жіночий Світ.
Для багатьох було б неможливо витримати детокс-програму, яка базується тільки вживанні соку взимку, коли тіло жадає теплої їжі. «Тиск» на ваше тіло і почуття провини за всі дрібні похибки в харчуванні, з якими ви просто не можете впоратися, не приведуть вас до збалансованого стану тіла і розуму. Крім того, ви будете відчувати стрес, ваше тіло буде реагувати, і ваш детокс не матиме ніяких результатів.
Ваше тіло нейтралізує і виводить токсини кожен день, тому так звана детоксикація відбувається постійно. Проте, іноді ми їмо продукти, які не зовсім корисні для нас (цукор, нездорову їжу і рафіновані вуглеводи), печінка втомлюється.
У такому випадку варто переглянути дієту, додати багаті поживними речовинами продукти, щоб ваш організм отримував все необхідне. Збалансоване харчування має бути метою життя, а не 1, 3 або 7 днями «детоксикації». Оскільки у нас не завжди є час або можливість їсти виключно здорову їжу, кілька розвантажувальних днів дозволять організму відпочити. Ваше тіло буде вдячне вам.
При плануванні чистки ми переслідуємо дві основні мети – насичувати своє тіло високоякісними поживними речовинами і зберігати спокій і зосередженість розуму. Це може звучати дивно, але насправді це важливо, і якщо ви розглядаєте детокс як обов’язок, а не як задоволення для вашого розуму і тіла, позитивного ефекту чекати не варто. Кращий період для короткої детоксикації – це вихідні дні, тому що у вас є більше часу, щоб зосередитися на своїх потребах, ретельно підготувати їжу і приділити більше уваги своїм думкам і емоціям. Однак, якщо ви вирішите зайнятися детоксом в будні дні, починати з понеділка – теж відмінна ідея, так як ви можете зробити покупки в вихідні дні.
Ось основи 3-денної детоксикації
Детокс для тіла
- Виключіть м’ясо, рибу, морепродукти, молочні продукти, яйця, напівфабрикати, фаст-фуд, смажену їжу, алкоголь, кофеїн, цукор і глютен. По можливості тримайтеся подалі від солі.
- Пийте свіжі фруктові та овочеві соки два рази в день для споживання поживних речовин (близько 2 склянок).
- Перекушуйте обережно – їжте горіхи і насіння, замочені на ніч для отримання дози магнію.
- Додайте в свій раціон поживні і барвисті інгредієнти, свіжоприготовані овочі з зеленню, бобові або коричневий рис.
- Додайте супер продукти для детоксикації печінки – куркуму, імбир, спіруліну.
- Збільшіть споживання клітковини для вимивання токсинів – Чіа, лляного насіння, зелені, броколі, апельсинів.
- Пийте два літри фільтрованої води (з лимоном, насінням Чіа, куркумою, імбиром або грейпфрутом) або трав’яний чай кожен день.
- Споживайте тільки корисні жири – оливкова олія холодного віджиму, лляна олія, кокосова олія або авокадо.
- Вибирайте органічні фрукти і овочі.
- Не пропускайте прийоми їжі.
- Зробіть клізму, щоб вимити накопичені токсини в товстій кишці (особливо рекомендується, якщо ви щодня їсте м’ясо та/або нездорову їжу)
Детокс розуму
- Почніть свій день з 15-20 хвилин вправ на розтяжку, щоб зняти стрес і зосередитися.
- Кожен день робіть тривалі прогулянки (якщо у вас дуже щільний графік, можливо, вам підійде прогулянка на роботу).
- Зосередьтеся на змінах вашого тіла і емоціях під час детоксикації.
- Тримайтеся подалі від негативних думок і емоцій, не дивіться новини і надокучливі телевізійні програми.
План детоксикації на три дні
Почніть свій день з 1 склянки очищаючого соку
Рецепт
Інгредієнти (на 1 порцію):
- 4 морквини
- 1 середній буряк
- 1 лимон, очищений
- 1 зелене яблуко
- * Подвойте порції і перелийте в скляну пляшку для обіду
Сніданок. зелений смузі
Інгредієнти (на 1 порцію):
- 1 стебло селери
- 1/2 склянки міксу зелені (шпинат, листя кульбаби, капуста, мангольд, крес-салат, зелень буряка)
- 1/2 зеленого яблука / або 1/2 стиглого банана
- ½ склянки свіжого ананаса
- 1 чайна ложка спіруліни
- 1 маленький огірок
- 1 лимон, тільки сік
- Додатково 2 бразильських горіха (добова доза селену)
- 1/2 склянки мигдалевого молока
Приготування:
Збийте всі інгредієнти до однорідного стану і випийте відразу. Насолоджуйтесь!
Обід. Детокс салат
Інгредієнти (на 2 порції):
- 1 авокадо, нарізане кубиками
- 1 огірок
- ½ склянки броколі
- 4 листа капусти, нарізані
- 1 пучок свіжої петрушки, нарізаної
- ½ склянки червоної капусти, тонко нарізаної
- ½ склянки приготованого коричневого рису
- ¼ склянки підсмажених волоських горіхів
Заправка: 2 ч.л. оливкової олії, ½ лимона – тільки сік, маленький шматочок імбиру, очищений і натертий на тертці, 1/2 ч.л. куркуми, мелений чорний перець – все помістити в одну ємність, добре перемішати, потім заправити салат.
Не забудьте випити попередньо приготований очищаючий сік.
Легкий перекус
1 жменя суміші горіхів і насіння (мигдаль, волоські горіхи, насіння соняшнику, фундук), замочені на ніч.
Вечеря. Суп, очищающий печінку
Інгредієнти:
- 2 склянки броколі
- 2 стебла селери, нарізаних кубиками
- 1 дрібно нарізана цибуля
- 2 подрібнених зубчики часнику
- 1 склянка зелені (капуста, шпинат, зелень буряка або інше на вибір)
- 1 пастернак, очищений і дрібно нарізаний
- 1 очищена і дрібно нарізана морква
- 2 склянки фільтрованої води або овочевого бульйону з низьким вмістом солі
- ½ чайної ложки морської солі
- ½ лимона, тільки сік
- 1 чайна ложка кокосового масла
- 1 столова ложка насіння Чіа
- смажене насіння і горіхи
- 1 чайна ложка кокосового молока, для прикраси
Приготування:
У каструлі розігрійте кокосову олію, додайте цибулю, часник, морква, пастернак, селера і броколі, і варіть на повільному вогні протягом п’яти хвилин, часто помішуючи. Додайте фільтровану воду або овочевий бульйон, доведіть до кипіння, потім накрийте каструлю кришкою і варіть 5-7 хвилин, поки овочі не стануть м’якими, але не розвареними. Дайте трохи охолонути. Перенесіть в блендер, додайте зелень, насіння Чіа і лимон, збийте до однорідної консистенції. При подачі прикрасьте підсмаженими насінням і горіхами, кокосовим молоком. Подавайте теплим. Насолоджуйтесь!