Сухість та тріщини на губах: дерматолог назвала причини

Для багатьох поява сухості й тріщин на губах стає справжньою проблемою, особливо в холодну пору року. При чому не рятують від цього неприємного й хворобливого явища ні олії, ні популярні дорогі засоби з догляду за губами.

Дерматолог Ольга Ігнатьєва розповіла, які причини, крім обвітрювання, можуть спровокувати такий прояв, і що допоможе з ним впоратися.

Зневоднення

Однією з найбільш поширених причин сухості губ є зневоднення. Так, уважно прислухайтеся до своїх відчуттів і пийте воду при найменшому виникнення спраги.

Ультрафіолетовий опік

Думка про те, що захищати шкіру від сонця потрібно тільки влітку, помилкова. Шкідливе випромінювання є завжди, навіть коли сонце сховалося за хмарами, і від нього потрібно рятуватися незалежно від пори року.

Звичка облизувати губи

Цілком природно, що відчувши сухість губ, хочеться їх зволожити. Саме тому у деяких з’являється звичка облизувати губи.

Однак це часто і стає причиною ще більшого пересихання шкіри, утворення тріщин і заїдок.

Занадто сухе повітря

Ще одна причина, яка особливо актуальна у холодну пору – пересушене повітря в приміщенні. Батареї, кондиціонери, калорифери – все це “випалює” вологу в повітрі, що позначається в першу чергу на шкірі губ.

У такому разі врятує активне зволоження й живлення губ спеціальними бальзамами й помадами, а також зволожувачі повітря у приміщенні.

Ротове дихання

Цілком можливо, що губи пересихають й через неправильне дихання, наприклад, викликане нежиттю.

Щоб врятувати губи в такому випадку, в першу чергу потрібно вирішити питання закладеності носа.

Нестача вітамінів

Якщо жодна з перерахованих вище причин вас не стосується, зверніть увагу на своє харчування. Можливо, у вашому раціоні недостатньо вітамінів, зокрема, групи В, Е та інших. На їхній дефіцит губи можуть відреагувати сухістю і тріщинами.

Спробуйте додати в раціон більше олій, жирної риби й фруктів-овочів. Якщо коригування харчування не допомогло, зверніться до лікаря щодо призначення полівітамінного препарату.

Надлишок вітаміну А

Виробники люблять додавати в косметику різні вітаміни. Особливо це стосується вітаміну А. Однак якщо ваш організм не відчуває дефіцит цієї речовини, то напевно відреагує на примусове заповнення нею негативними шкірними реакціями.

Тож зверніть увагу на свою косметику й засоби з догляду – можливо, причина сухості губ криється саме в них.

Джерело

Поділись


Новини партнерів