Як схуднути після 30 років? Типові помилки і дієта, яка працює

Лікарі люблять сумно жартувати про те, що 30 років – це вік, коли закінчується «гарантійка» на організм і подальший його стан залежить виключно від зусиль людини. Можkbdj, вони й перебільшують, але ось в тому, що стосується ваги, мабуть, будь-яка жінка, яка відзначила 30-річчя, зможе визнати правоту цього твердження. Чим далі від віку 30 – тим швидше набираються кілограми і тим складніше вмовити організм з ними розлучитися.

Чому це відбувається?

Існує кілька причин. По-перше, поступово змінюється гормональний фон організму. Звичайно, зміни не такі серйозні, але ваше тіло поступово готується до великого переходу, який відбудеться в наступне десятиліття. По-друге, сповільнюється метаболізм – в тому числі і завдяки змінам гормонального статусу.

По-третє, жіноче тіло після тридцяти починає вдвічі швидше втрачати м’язову масу, ніж чоловіче. І якщо кілька тренувань, пропущені в 20 років, ніяк не позначалися на вашій фігурі, то в 30 років перерви в заняттях спортом погано впливають і на фігуру, і на метаболізм.

Що ще заважає худнути?

Десятиліття між 30 і 40 – одне з найцікавіших в житті, але і найскладніше. Більшості з нас в цей час доводиться балансувати між материнством, кар’єрою і турботою про батьків – і щоб все встигнути, ми жертвуємо сном і відпочинком. І платимо за це зайвими кілограмами – вони з’являються не тільки з «перекусів» на ходу, але і від безсонних ночей або стресів.

Порушення режиму сну веде до зниження «сонного» гормону мелатоніну, який підтримує метаболізм. А постійний стрес підвищує рівень кортизолу, який змушує організм накопичувати жир і до останнього не витрачати запаси.

Чого не можна робити, якщо хочете схуднути після 30 років

Якщо коротко – не можна зловживати, особливо дієтами і тренуваннями. Жорсткі дієти ні в якому віці не йдуть на користь, але в 20-25 років порушення метаболізму можна відносно легко компенсувати, а після 30 метаболічний збій, до якого неминуче призводить голодування, може виявитися непереможним.

Головне правило тих, хто худне після 30 – робити все повільно і поступово. Те ж стосується і тренувань

Спорт в цьому віці просто необхідний – але тільки не надмірний. Йога, стрейчинг, аеробні навантаження – цього повинно бути якомога більше. Силові тренування теж корисні, але тільки в тому випадку, якщо вони не стають додатковим джерелом стресу.

Як харчуватися, щоб схуднути після 30 років?

Один з головних принципів – якомога більше білка. Після тридцяти років жіноче тіло втрачає м’язову масу і білок – єдиний будівельний матеріал, який здатний їх відновити. Після 30 років білок повинен вживатися з кожним прийомом їжі – крім усього іншого, він добре насичує і вам не доведеться перекушувати між прийомами їжі.

Ще одне важливе правило – їсти якомога більше продуктів з високим вмістом води. Кавуни, томати, грейпфрути, гриби, салат і огірки – це не тільки смачно, це ще допомагає підтримувати в організмі необхідний баланс рідини. Адже брак води – одна з причин зайвих кілограмів.

Продукти з високим вмістом кальцію також повинні стати частиною вашого щоденного раціону.

Уже в 30 років жінки починають втрачати щільність кісткових тканин, а після настання менопаузи протягом декількох років вміст кісткової тканини може впасти на 20%
для профілактики цих змін варто запасатися кальцієм вже зараз. Шпинат, молоко, сир, капуста, сардини, мигдаль, йогурт, броколі і крес-салат – відмінні варіанти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів