Хронічний стрес: 6 сигналів, за допомогою яких тіло намагається нас попередити

Ви можете просто зараз перебувати в стані хронічного стресу – і не знати про це. Важка робота, непростий період у відносинах, затяжна хвороба, пропущена відпустка або просто занадто довга осінь – все це може стати причиною, через яку в вашому тілі буде накопичуватися стресовий гормон кортизол. Сам по собі він не є небезпечним – якщо не затримується з нами надовго. Але от якщо рівень кортизолу весь час підвищений, можуть постраждати важливі системи організму: ендокринна, серцево-судинна, нервова. Підвищений кортизол впливає на резистентність до інсуліну і підвищує ризик діабету другого типу, він уповільнює наш метаболізм і ми набираємо зайвий жир – причому найчастіше в області талії. Кортизол погіршує наш сон, через що підвищується ризик багатьох серйозних хвороб, в тому числі і раку. Одним словом, дуже важливо якомога раніше розпізнати хронічний стрес і почати з ним боротися, пише Жіночий Світ. Ми зібрали кілька сигналів, за допомогою яких наше тіло попереджає нас: занадто багато стресу!

Біль в животі

Нервова система мозку і кишечник пов’язані тісніше, ніж ми думаємо: недавні дослідження, наприклад, підтвердили прямий зв’язок між поганою роботою кишечника і підвищеним ризиком депресії. Стрес також може позначитися на стані шлунково-кишкового тракту, викликаючи діарею, запори, почуття нудоти і навіть блювоту, а також болі в животі. Якщо гастроентеролог не знайшов ніяких порушень, а ви як і раніше відчуваєте дискомфорт, одним із способів боротьби можуть стати фізичні вправи: ендорфіни, які виробляються під час занять спортом, не тільки піднімуть настрій, але і поліпшать роботу кишечника і знизять стрес.

Випадіння волосся

Ми втрачаємо від 80 до 100 волосся в день – і це нормально. Якщо раптом на вашому гребінці залишається істотно більше пасом, варто згадати, чи не переживали ви серйозний стрес протягом останнього півроку? Під час стресу збільшується викид чоловічих статевих гормонів андрогенів, які можуть порушити волосяні фолікули і привести до випадіння волосся. На щастя, після зниження стресу випадіння волосся зупиняється.

Сіпається повіка

Дуже неприємне відчуття, коли повіка ні з того ні з сього починає смикатися і ніяк не можливо її зупинити, чи не так? Лікарі вважають, що найпоширеніша причина цього явища – саме стрес. Щоб впоратися з посмикуванням, закрийте очі, намагайтеся розслабитися і глибоко дихати. Вдихніть протягом чотирьох секунд, затримайте дихання на сім секунд, потім видихніть протягом восьми секунд. Повторіть це чотири рази, одночасно натискаючи подушечкою пальця на повіку, що сіпається. Якщо смикання повторюється, швидше за все, вам варто задуматися про способи боротьби з хронічним стресом.

Вугровий висип

Однією з причин появи акне може бути підвищена концентрація чоловічих гормонів, викид яких активізується під час стресу. Зрозуміло, прищі можуть з’являтися через порушення харчування, зниження імунітету, вживання невідповідних косметичних засобів і навіть через прийом деяких медикаментів. Але якщо висип повертається знову і знову, можливо це сигнал: ваш організм постійно бореться зі стресом і вже починає втрачати сили.

Біль у спині

Всім відома тріада «завмри-бий-біжи», за допомогою якої ми реагуємо на стрес, підвищує кров’яний тиск, збільшує частоту серцевих скорочень і змушує м’язи напружуватися – щоб бути готовим до бігу або бійки. Якщо стрес проходить, гормони повертаються до норми, а м’язи розслабляються, нічого страшного не відбувається. Але якщо стрес переходить в хронічну форму, м’язи весь час знаходяться в напрузі, через що може розвинутися біль. Зверніться до лікаря, якщо болі не проходять, а також намагайтеся кожен день знаходити трохи часу для нескладних вправ: розтяжок, нахилів, присідань.

Висип

Висип також може бути симптомом стресу. Надлишок кортизолу послаблює нашу імунну систему, нам складніше боротися з вірусами – в тому числі вірусами, що викликають шкірні інфекції. Також зниження імунітету може призвести до загострення екземи – ще одного шкірного захворювання, яке є свого роду індикатором затяжного стресу.

 

Поділись


Новини партнерів