
Дієтолог Джо Левін з Великобританії розповідає, чому може виникнути анемія, навіть якщо ви часто вживаєте м’ясо.
Яке буває залізо в продуктах харчування і значення вітаміну С для засвоєння
В нашій їжі є дві форми заліза. Гем залізо міститься в продуктах тваринного походження, воно є найбільш ефективно засвоюваною формою. Залізо, що не містить гем, міститься в рослинній їжі. Організму в порівнянні з гем залізом важче його засвоювати.
Вітамін С є сильним стимулятором засвоєння заліза, і коли харчові продукти, багаті вітаміном С, поєднуються з продуктами, багатими залізом, засвоєння заліза істотно збільшується.
Що перешкоджає засвоєнню заліза?
Слідкуйте за кількістю чаю, який ви вживаєте, оскільки в чаї міститься речовина, яка називається таніном, і яка перешкоджає засвоєнню заліза, Пам’ятайте, що чаї без кофеїну містять стільки ж танінів, скільки і звичайний чай. Продукти з високим вмістом фітатів і оксилатів, такі як шпинат, горіхи, шоколад, петрушка і ревінь, також можуть чинити негативний вплив на засвоєння заліза.
Молочні продукти – йогурт, сир і молоко, а також яйця заважають засвоєнню заліза. Справа в тому, що казеїн з молока і певні форми кальцію перешкоджають, а також не дозволяють залізу засвоюватися
Тому обов’язково намагайтеся дотримуватися різноманітної, збалансованої дієти.
Зменшене поглинання заліза
Це часто пов’язано зі зниженням секреції шлункової кислоти в шлунку, наприклад при атрофічному гастриті (часто зустрічається у людей похилого віку), хронічною діареєю або тривалим застосуванням антацидів.