Курці можуть уникнути розвитку пухлин у легенях, вживаючи клітковину і йогурт

Доведено, що курці рідше страждають на пухлини у легенях, коли вживають йогурт і клітковину.

Профілактичні властивості дієти, багатої на пробіотики та клітковину, у відношенні раку шлунку і кишківника є доведеним фактом. А вчені з США вперше виявили, що така дієта значно зменшує ризик розвитку пухлин у легенях, інформує Ukr.Media.

Співробітники американського університету Вандербілта опублікували у журналі JAMA Oncology результати проведеного ними дослідження, які свідчать про те, що регулярне вживання у їжу йогурту і продуктів, багатих на клітковину, істотно зменшує ризик розвитку раку легенів не тільки у людей, що не палять, але й в активних курців.

Автори провели аналіз даних про харчові звички та стан здоров’я 1,4 мільйона дорослих жителів США, а також кількох країн Європи та Азії.

Залежно від частоти споживання йогурту і клітковини учасники були розбиті на п’ять груп.

Аналіз показав, що у порівнянні з групою, учасники якої ніколи не пили йогурт і споживали мінімальну кількість клітковини, ризик розвитку раку легенів у випробовуваних з максимальним споживанням таких продуктів був нижчим на 33 %.

Підвищене споживання йогурту було пов’язане зі зниженням ризику розвитку смертельно небезпечної пухлини на 19 %, а підвищене споживання клітковини — зі зниженням такого ризику на 15 %.

Значне зменшення ризику розвитку раку легенів спостерігалося також в активних і колишніх курців, які часто додавали до свого раціону клітковину і йогурт.

Раніше були опубліковані результати дослідження, яке провели вчені з Гарвардського університету. Ця група встановила, що регулярне споживання йогурту (2-3 порції на тиждень) чоловіками було пов’язане зі зниженням ризику розвитку поліпів товстого кишківника на 26 %.

Поділись


Новини партнерів