Цілющий імбир: все найважливіше (плюс чотири рецепти і один лайфхак)

Все про корисні властивості, особливості вживання та зберігання найвідомішого цілющого засобу і прянощі в одному корені, читайте у статті Жіночий Світ.

Імбир – рослина з дуже багатою історією, що нараховує близько п’яти тисячоліть. Китайський філософ Конфуцій відзначав його лікувальні властивості, для античних римлян корінь вважався символом родючості і благополуччя. Батьківщиною імбиру вважається Південна Азія, так що довгий час в країнах Європи вживався переважно висушений корінь – свіжий просто не міг зберегтися під час тривалих подорожей. Дозволити собі імбир, як і більшість заморських спецій, могли собі лише багаті європейці (був час, коли фунт сушеного кореня коштував стільки ж, скільки одна велика вівця). Давайте розберемося в корисних властивостях імбиру і особливостях його використання при приготуванні різних страв.

Корисні властивості

З давніх часів імбир використовували як натуральний засіб від морської хвороби, і до цих пір у багатьох країнах вагітні жінки при перших ознаках токсикозу поспішають купити імбирне печиво. Корінь відмінно справляється з нудотою і блювотою, причому без побічних ефектів – імбир рекомендують навіть після курсів хіміотерапії.

Імбир тисячі років утримує репутацію афродізіака: корінь навіть згадується в санскритській Камасутрі. За деякими даними, скандально відома коханка французького короля Людовика XV мадам Дюбаррі нерідко частувала Його Величність (а також інших своїх коханців) стравами з додаванням імбиру. Варто відзначити, що імбир дійсно покращує кровообіг, так що його репутація любовного зілля народилася не просто так.

Володіє потужним протигрибковим ефектом. Здатний впоратися як з деякими видами дріжджових грибків, так і з дерматомікозом.

Це також відмінний засіб профілактики виразки шлунку. В ході декількох досліджень виявилося, що порошок імбиру блокує активність ферментів, пов’язаних з розвитком виразки. Також імбир показаний як засіб лікування хронічної диспепсії (розлад травлення, так званий «синдром ледачого шлунку»).

Імбир може використовуватися в якості анальгетика при менструальних болях. В одному з досліджень вчені з’ясували, що при прийомі кореня знижується інтенсивність і тривалість больових відчуттів. За підсумками другого дослідження, фахівці припустили, що імбир при дисменореї може бути не менш ефективним, ніж ібупрофен.

Хімічна сполука гінгерол, що міститься в свіжому імбирі, може блокувати ріст ракових клітин при онкології яєчників, підшлункової залози і простати.

Антиоксиданти і біоактивні сполуки імбиру, за спостереженнями американських дослідників, уповільнюють запальні процеси в клітинах мозку, що робить імбир непоганим засобом профілактики хвороби Альцгеймера. Крім того, є дані про те, що імбир може безпосередньо покращувати роботу мозку, зокрема зміцнювати пам’ять.

Включивши імбир в щоденний раціон, можна знизити рівень цукру в крові – непогана профілактика діабету. Також показаний під час схильності до ожиріння, так як при вживанні імбиру рівень ліпопротеїнів низької щільності ( «поганий» холестерин) знижується.

Протипоказання

Імбир нерідко використовується як засіб для стимулювання кровообігу, але при схильності до кровотеч (при серцевій недостатності, при передінсультному і передінфарктних станах, загостренні геморою) краще відмовитися від його вживання.

Не рекомендується при дивертикульозі, загостренні виразкового коліту, при сечокам’яній хворобі.

Корінь вважається відмінним протизастудним засобом, однак при серйозних запальних процесах і температурі тіла вище 39 градусів від нього доведеться відмовитися.

Імбир має здатність стимулювати роботу печінки, що може привести до неприємних наслідків при гострому і хронічному гепатитах, а також цирозі.

Як вибирати і зберігати

Хороший корінь – з тонкою, тугою і блискучою шкіркою. Волокниста і тьмяна шкірка ознака того, що імбир залежався. Спробуйте провести по шкірці нігтем і понюхати зріз. Якщо шкірка легко розпорюється і на цьому місці від кореня йде гострий пряний аромат, то можна його сміливо купувати.

Якщо ви використовуєте імбир досить часто – тобто 2-3 рази в тиждень – то краще зберігати його в щільно закритому пакеті в холодильнику, у відділенні для овочів. При рідкісному використанні корінь краще заморозити цілком або частинами і зберігати в морозилці.

Лайфхак: імбирний лід для протизастудного чаю. 1 середній корінь імбиру почистити, тонко нарізати, викласти в блендер, додати 2 склянки води і перебити все. Отриману масу розлити в формочки для льоду і заморозити в морозилці. Після заморожування можна перекласти кубики в пакет. Імбирний лід прекрасно підходить для детокс-напоїв і для додавання в зігріваючий чай при застуді.

4 рецепти з імбиром

Корінь імбиру здавна популярний в кухнях різних країн. Наводимо 4 оригінальних і не дуже складних рецепти.

Пряні горіхи пекан з імбиром

Складові:

  • Горіхи пекан – 3 склянки
  • Цукор – 1/4 склянки
  • Вершкове масло – 4 ст. ложки
  • Імбир мелений – 2 ч. Ложки
  • Дрібка солі

Приготування:

Масло розтопити у великій сковороді з антипригарним покриттям на помірному вогні.

Всипати горіхи, постійно помішуючи, обсмажити до коричневого кольору (приблизно 4 хвилини).

Змішати цукор з імбиром, додати сіль. Рівномірно обсипати сумішшю горіхи і, перемішуючи, обсмажити ще 1-2 хвилини (захоплюватися не варто – цукор може почати плавитися). Викласти горіхи на деко або піднос для охолодження.

Імбирне граніті з Клементинів

Складові:

  • Імбир – 1 невеликий очищений корінь
  • Клементини – 24 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • Сік лимона – 1 ч. ложка

Приготування:

Зрізати верхівки у 12 клементинів і акуратно вичистити м’якоть, не пошкодивши шкірку. Решта клементин розрізати навпіл, додати до очищеної м’якоті і видавити сік.

1/2 склянки води, 1/2 склянки цукру і імбир змішати в каструлі, нагрівати до розчинення цукру, потім прибрати з вогню і дати настоятися 30 хвилин. Вийняти корінь, додати сік клементинів і лимона, перемішати, вилити суміш в досить широку форму для випічки з високими бортиками і в морозилку на 3 години.

Помити вичищені клементини, обваляти в цукрі і заморожувати в морозилці близько двох годин.

Зішкребти виделкою верх замороженої імбирно-клементинової суміші, ложкою розкласти граніті в заморожені клементини і дати постояти граніті в морозилці як мінімум 10 хвилин перед подачею на стіл.

Пряний детокс-напій

Складові:

  • Вода – 2 чашки
  • Лимон – 1 шт., нарізаний скибочками
  • Імбир – 1 середній корінь, нарізаний тонкими скибочками
  • Куркума – 1/8 ч. ложки
  • Мед за смаком

Приготування:

Воду в невеликій каструлі довести до кипіння, зняти з вогню.

Додати лимон, імбир, куркуму і дати настоятися 30 хвилин. Процідити.

При бажанні напій можна підігріти (але не доводити до кипіння). Рекомендується вживати вранці (бадьорить не гірше кави).

Пряне морозиво з імбиром

Складові:

  • Молоко – 450 мл
  • Ваніль – 2 стручки
  • Яєчні жовтки – 6 шт.
  • Жирні вершки – 600 мл
  • Імбир – 8 коренів невеликого розміру
  • Імбирний сироп – 1 ст. ложка
  • Цукор – 170 г
  • Гвоздика – 6 шт.
  • Кориця мелена – 1/2 -1 ч. ложка

Приготування:

Молоко з ваніллю довести до кипіння на невеликому вогні, зняти з вогню. Збити жовтки з цукром, обережно ввести суміш в молоко.

Поставити на повільний вогонь, акуратно помішувати, поки суміш не загусне. Не доводити до кипіння, інакше жовтки можуть згорнутися. Загуслу суміш зняти з вогню, дати трохи охолонути і вбити вершки.

6 коренів імбиру подрібнити в блендері, додати сироп, мелену гвоздику і корицю, влити в молочну суміш, все збити. Спробуйте суміш – імбир повинен домінувати, але не забивати смак інших прянощів.

Заморожувати імбирне морозиво в морожениці близько 30 хвилин або ж поставити на кілька годин в холодильник, час від часу перемішуючи суміш. Перед подачею посипати дрібно посічений імбиром.

Джерело

Поділись


Новини партнерів