До чого може привести вживання кави натщесерце

Багато людей вранці готові обмежитися чашкою кави натщесерце, але зате довше поспати, щоб не витрачати час на приготування сніданку, повідомляє Жіночий Світ

Такий підхід до ранкового прийому їжі вважає в корені неправильним американка Гайда Ерсой, консультант по харчуванню та фітнес-тренер. Як пояснює фахівець, кофеїн збільшує виробництво шлункової кислоти. Зазвичай ця кислота – по суті соляна – допомагає організму перетравлювати їжу. Але коли вона виробляється на порожній шлунок, то починає «поїдати» його стінки, поступово викликаючи проблеми з шлунково-кишковим трактом від печії до виразки.

Гайда Ерсой також пояснює, що іноді жінки п’ють каву натщесерце перед тренуванням. На їхню думку, це допомагає підбадьоритися і не наїдатися перед виконанням фізичних вправ. Якщо робити це постійно, то гастрит і виразка неминучі, вважає консультант по харчуванню. За її словами, в цьому випадку найбільш шкідливим буде розчинна кава як з цукром, так і без нього. При цьому не має значення вид кави: порошкова, сублімована або гранульована. У натуральній молотій каві фахівець називає найбільш шкідливою гущу, в якій високий вміст агресивних для травних органів речовин.

Член Національної асоціації дієтологів, лікар Людмила Денисенко пояснює, що справа не обмежується тільки шкодою для шлунка. Її активна робота викликає вироблення жовчі, яка наповнює порожню дванадцятипалу кишку – таким чином починається «поїдання» вже цього органу.

Це підтвердив і головний лікар американської клініки PushDoctor Адам Саймон, який стверджує, що чашка кави натщесерце – найсильніший поштовх для запуску травної системи. Доктор Саймон також стверджує, що кава на голодний шлунок підсилює виведення рідини з організму, що може призвести до зневоднення. Крім того, разом з рідиною організм втрачає вітаміни групи В, які відіграють важливу роль в стресостійкості людини. А якщо врахувати, що кава ще й перешкоджає засвоєнню таких важливих речовин, як кальцій, калій, залізо, цинк, то організму наноситься непоправна шкода.

Терапевт додає до цього перевантаження серцевого м’яза. А якщо напій з молоком і в нього доданий цукор, то відбувається посилене вироблення інсуліну, через що сильно страждає підшлункова залоза.

Кава натщесерце викликає перепади настрою, тривожність і навіть депресію. До такого висновку прийшли вчені з Університету Йокогами в Японії. Згідно з їхніми даними, кофеїн на порожній шлунок перешкоджає виробництву серотоніну – гормону радості, підвищує рівень кортизолу – гормону стресу і одночасно затримує вироблення гамма-аміномасляної кислоти, яка відіграє значну роль у зниженні рівня стресу і заспокоює нервову систему. До речі, за їхнім твердженням, кава без кофеїну робить аналогічний ефект. У зв’язку з цим сертифікований дієтолог Леслі Лангевін пропонує вживати каву вранці тільки після гарного сніданку.

Австралійські вчені з Квінсленда дослідним шляхом довели, що кава притуплює відчуття голоду. Цим скористалися охочі скинути зайву вагу, але разом з втратою ваги придбали великі проблеми зі шлунком.

Користь кави давно доведена і, як правило, давно вже ніким не заперечується. Однак, щоб напій підтверджував свою хорошу репутацію і не наніс шкоди організму, необхідно пити його в найбільш оптимальний час. Дієтологи відносять до нього ранкові проміжки від 10 до 11 годин, обідні – з полудня до 14 і вечірні – з 17 до 18 годин. І ні в якому разі не на голодний шлунок. Найкраще через 20-30 хвилин після їжі.

Поділись


Новини партнерів