
Багато людей після обіду відчувають втому – на годиннику ще тільки час обіду, a ви вже позіхаєте і відчуваєте себе виснаженими. Сертифікований велнес-коуч, консультант по здоровому харчуванню й способу життя Надя Андрєєва знає, що допоможе повернути енергію краще, ніж кава.
Хто не відчував почуття виснаження після полудня, коли здавалося, що неможливо дочекатися закінчення дня? За твердженням Американського Національного Фонду з проблем сну, майже половина з нас помічає цей спад енергії, коли слабшають активність і концентрація.
Однією з найпоширеніших причин полуденної втоми є рівень вмісту цукру в крові, що коливається. Занадто багато інсуліну виділяється, якщо велика доза цукру надходить в організм за один раз (через велику перерву між прийомами їжі або через багаті на вуглеводи або жири продукти). Це викликає різкий підйом інсуліну і зниження рівня вмісту цукру в крові, що веде до швидкого припливу енергії, за яким слідує «обвал» – полуденний спад енергії. Він же, до речі, стає і причиною позіхання!
Так що ж робити? Додати здорові перекуси!
Перекушування – це ті 150-200 калорій, які врятують вас. Вони перекриють проміжок між прийомами їжі і заспокоять шлунок між обідом і вечерею. Вони забезпечать стабільний рівень цукру в крові і стримають голод, ви не будете бігти по шоколадний батончик з найближчого автомата і не будете поглинати все, що потрапляє в поле зору при наступному прийомі їжі.
Перекушування – це також чудовий спосіб додатково забезпечити себе правильними поживними речовинами на день. Однак важливо вибрати правильний перекус в правильний час, щоб належним чином зберегти рівень енергії.
Перекус зі складного вуглеводу, корисного жиру і чистого білка підніме рівень енергії на більш тривалий період часу.
Десять кращих перекусів для запобігання занепаду енергії:
Жменя сирих несолоних горіхів: самостійно приготована «похідна суміш» з високим вмістом білка, клітковини і «хороших» жирів – це ідеальна комбінація для перекусу.
2 чашки сирих овочевих паличок і 2 ст. ложки вашого улюбленого соусу – хумус, тахіні, песто і т.д.
Легкий салат: яйце, зварене круто, ¼ авокадо і помідор на шматочку хліба з пророслої пшениці або ½ булочки з пророслої пшениці.
½ чашки натурального грецького йогурту з 1 ст. ложкою горіхової пасти, корицею і ½ порізаного скибочками яблука, або грецький йогурт з 2 ст. ложками суміші горіхів, насіння і ягід.
Зелений сік з огірка, городньої капусти, шпинату, петрушки, селери, лимона, імбиру.
Смузі – непідсолоджене мигдальне молоко, ½ банана, 1 ст. ложка мигдалевого масла, ваніль, кориця, насіння конопель, порошок макі/ какао-порошок.
1 порізане скибочками яблуко з 1 ст. ложкою горіхової пасти.
Натуральний попкорн з дрібкою морської солі, оливковою олією і жменею горіхів/насіння.
Порубаний фруктовий салат зі свіжої м’ятою і мигдалем.
Ще один варіант легкого салату: водорості норі, консервований лосось/тунець, авокадо, шпинат і скибочки огірка.