![7972845_222059455000_2[1]](https://wworld.com.ua/wp-content/uploads/2017/08/7972845_222059455000_21.jpg)
Медики розповіли, чим корисні ягоди годжі.
Ягоди годжі (тибетський барбарис, китайська дереза, шамбала) – це невеликі плоди дерева дереза, сімейства пасльонових.
Пасльонові також включають картопля, томати, баклажани, перець чилі і інші добре відомі овочі, але всі вони поступаються годжі за кількістю корисних складових.
Склад ягід годжі вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12) вітамін С (в два рази більше, ніж в цитрусових) вітамін Е; германій (використовується для профілактики раку) кальцій і калій; цинк і мідь; марганець, нікель, фосфор; кадмій, кобальт, селен, хром; каротин (в 20 разів більше, ніж у моркві) йод (більше, ніж у гранаті, яблуках і шпинаті) амінокислоти; моносахариди і полісахариди; бетаїн.
Як ягода годжі впливає на організм
Завдяки такому багатому арсеналу вітамінів і мінералів годжі успішно справляється з оздоровленням організму і сприятливо впливає на його органи і системи.
Властивості годжі допомагають в профілактиці і лікуванні: хвороби Альцгеймера; головного болю і запаморочення підвищеного холестерину; високого рівня цукру в крові хвороб очей серцево-судинних захворювань; хвороб нирок захворювань печінки і шлунково-кишкового тракту дисбактеріозу; хвороб дихальної системи артриту і артрозу, атеросклерозу безсоння і порушень; порушень пам’яті; депресії, апатії і хронічної втоми; імпотенції у чоловіків і фригідності у жінок; йододефіциту. Але користь ягід годжі на цьому не закінчується.
Вони допомагають боротися з симптомами клімаксу і ПМС, очищають кров, насичують організм вітамінами і мікроелементами, підвищують імунітет, знімають запальні процеси і покращують метаболізм. Все це робить ягоди годжі одним з найкращих продуктів для схуднення (калорійність 253 ккал на 100 г), оздоровлення та антистаріння.
Зверніть увагу! Годжі можуть спровокувати розлад шлунка.
Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту перед тим, як включити ягоди в свій раціон, краще проконсультуватися у лікаря.
Як їдять ягоди годжі
Ягоди годжі – невід’ємна частина азіатської кухні. Свіжі, сухі або замочені в мигдальному молоці їх часто додають до рису. Також ягоди використовують в китайських супах в поєднанні з куркою або свининою (вітамін С допомагає м’ясу краще засвоюватися), рибою і овочами. Годжі додають в трав’яний чай і навіть готують на їх основі алкогольні напої. У наших краях ягоди часто використовують замість родзинок, додають в каші, салати і кисломолочні продукти.
Читайте також: 5 рецептів для очищення печінки
Зверніть увагу! Ягоди годжі мають тонізуючий ефект, тому, споживати їх краще в першій половині дня, наприклад, на сніданок.