Гастроентеролог прокоментував основні міфи про олію 

Рафінована олія – ​​справжня отрута, оливкова – джерело життєвих сил, лляна натщесерце – “вітамінний коктейль” для краси і травлення. Чи так це насправді?

Гастроентеролог Олексій Парамонов, кандидат медичних наук, розвінчав популярні міфи про рослинні олії.

Вважається, що нерафінована олія корисна, а рафінованої краще уникати. На думку Олексія Парамонова, ці олії – різного призначення, тому протиставляти їх не варто. Нерафіновану олію корисно вживати в салатах, а на рафінованій потрібно готувати їжу.

“Вона проходить очищення адсорбентами, нагріванням і виморожуванням – в ній не залишається нічого, крім, власне, олії. Це хороший продукт для смаження і приготування кулінарних виробів, в тому числі тому, що така олія не схильна створювати шкідливі трансжири в процесі температурного впливу”, – пояснив лікар.

На нерафінованій олії смажити продукти не варто. В процесі нагрівання вона втрачає корисні властивості і окислюється. А всі уявні корисні властивості нерафінованих екзотичних олій, нібито потрібних для смаження, це не більше ніж грамотно вибудуваний маркетинг. До речі, і смажити на будь-якій олії можна продукти не більше ніж один раз.

Перебільшена і незамінність оливкової олії.

“Соняшникова олія містить набагато більше поліненасичених незамінних жирних кислот. У оливковій в основному – мононенасичені замінні. Останні довго вважали не найкращими в справі профілактики атеросклерозу. Однак ці уявлення змінилися, “шкідливість” мононенасичених жирних кислот в дослідженнях не підтверджена”, – уточнив Олексій Парамонов.

Лікар не рекомендував приймати натщесерце будь-яку рослинну олію. Цей народний засіб являє собою повноцінний жировий удар по органам травлення, він надмірно стимулює жовчний міхур і підшлункову. І якщо здорова людина негативного ефекту не помітить, то при наявності жовчнокам’яної хвороби все може закінчитися перекриттям жовчної протоки і операцією. Кращий спосіб вживати рослинні олії – разом з їжею, в помірній кількості.

Джерело

Поділись


Новини партнерів