
Щоденне вживання горіхів пов’язане з меншим ризиком ожиріння і супутніх захворювань. До такого висновку прийшли вчені Гарвардського університету в США.
У дослідженні взяло участь 51 529 чоловіків у віці від 40 до 75 років, які працюють в сфері охорони здоров’я, і 238 386 медсестер 24-44 років. Здоров’я добровольців відстежували протягом 20 років. Кожні чотири роки учасники повідомляли свою вагу і частоту вживання однієї порції горіхів (28 грам) за попередній рік. Також оцінювався рівень щотижневих вправ, в тому числі ходьби, бігу підтюпцем, їзди на велосипеді, плавання.
Виявилося, що часте вживання горіхів будь-якого типу пов’язане з меншою вагою. Так, додаткова половина порції зменшує ризик зростання маси тіла на два кілограми протягом чотирьох років. Аналогічна кількість волоських горіхів знижує ризик ожиріння на 15 відсотків.
Вчені відзначають, що дослідження було обсерваційним, тобто воно не здатне точно встановити причину і наслідок. Однак воно підтверджує дані інших спостережень. Передбачається, що горіхи сприяють великій витраті енергії на жування, а високий вміст клітковини викликає більш тривале відчуття насичення.