25 божевільних фактів про здоров’я нашого тіла, які ми не знали

Наука за останні сто років просунулася надзвичайно далеко в вивченні навколишнього світу і самої людини. Але наш організм продовжує приховувати багато таємниць, поки людям не доступних. Є такі факти про організм людини, яким дуже важко повірити… Навіть якщо вони знайшли своє підтвердження в результаті офіційних наукових досліджень.

25 дивовижних фактів про здоров’я

1. Мочитися в басейні шкідливо для нашого здоров’я.

Результати спеціальних досліджень свідчать, що сечова кислота (що входить до складу сечі) в реакції з хлором генерує так звані “інгаляційні побічні продукти дезінфекції” в басейнах. Випаровування цих продуктів шкідливе для здоров’я плавців.

2. Стрес провокує виникнення висипу на шкірі.

Емоційний стрес може спричинити за собою кропив’янку на тілі. Як реакція на стрес в організмі йде ряд гормональних і хімічних процесів. В результаті чого розширюються кровоносні судини і з’являються червоні плями на шкірі.

3. Якщо ось так взяти і відмовитися від кави, можна постраждати від депресії.

В експерименті взяли участь 200000 чоловіків і жінок. Висновок був наступний: кофеїн стимулює центральну нервову систему і діє як легкий антидепресант (всі про це знають). Кофеїн збільшує вироблення нейромедіаторів – серотоніну, дофаміну і норадреналіну.

4. Чоловіки більш забудькуваті, ніж жінки.

Чоловічу забудькуватість пов’язують з більш високим ризиком серцево-судинних захворювань, підвищеного тиску і підвищеного індексу маси тіла. Все це веде до більш ранньої дегенерації можливостей головного мозку.

5. Дивитися прямо на сонце шкідливо для очей.

Якщо спробувати розглянути Сонце незахищеним зором, це може спровокувати головний біль, привести до короткочасного погіршення якості зору і навіть до погіршення якості зображення.

6. Щоб поліпшити швидкість реакції, треба вживати в їжу побільше шпинату і яєць.

Колектив дослідників Лейденського і Амстердамського університетів прийшов до висновку, що введення в раціон шпинату і яєць збільшує швидкість реакції. Фахівці вважають, що це завдяки тирозину, що міститься в названих продуктах.

7. Гарячий чай має властивість охолоджувати організм в спекотну погоду, а морозиво – навпаки, нагрівати.

Це пояснюється наступним: якщо ви п’єте гарячий напій, процес потовиділення відбувається більш інтенсивно. А це покращує природний механізм охолодження організму. Даний процес в сукупності з випаровуванням поту з поверхні шкіри оберігає людину від теплового удару.

8. Червоне м’ясо посилює запах поту.

М’ясо довше перетравлюється в шлунку і кишечнику, тому в процесі активно задіяні травні ензими і реагенти. Продукти розщеплення м’ясного продукту всмоктуються кишечником, потрапляють в кров і піт. Змішуючись з бактеріями, вони підсилюють не завжди приємний запах тіла.

9. Аромат яблук нейтралізує клаустрофобію.

Коли ви нюхаєте зелене яблуко, ваше уявлення про навколишній простір може дещо змінитися: він може здаватися більшим, ніж це є в реальності. Схожим ефектом володіє запах огірків. А ось дим від мангалу надає протилежний вплив.

10. Помідори вбережуть від сонячних опіків.

Якщо ви вживаєте в їжу достатню кількість помідорів, знайте, що в їх склад входить антиоксидант лікопін, який діє як природний захист від ультрафіолетових променів.

11. Домашні собаки знижують ймовірність серцевих захворювань.

Вчені з Гарвардського медичного інституту стверджують, що у власників собак спостерігається більш низький артеріальний тиск і знижені рівні холестеролу і тригліцеридів.

12. Імбир здатний знімати спазми.

Імбир здавна відомий як природний протизапальний засіб. Він допомагає при здутті живота і метеоризмі. Дослідження 2015 року (журнал Pain Medicine) говорять, що імбир знімає хворобливі спазми під час місячних.

13. Тренуватися рекомендується після прийому їжі.

Ми потребуємо енергії. Джерелом її служить їжа. При інтенсивних тренуваннях витрати енергії можуть бути колосальними. В ході дослідження в 2018 році, 54% респондентів пояснили, що їх показники набагато поліпшувалися, якщо перед фізичними навантаженнями вони добре поїли.

14. Зелений чай загострює пам’ять.

Фахівці довели, що вживання зеленого чаю стимулює зв’язок лобових і тім’яних доль мозку. Саме це загострює здатність запам’ятовувати сенсорну інформацію і мову.

15. Почуття подяки створює настрій.

Фахівці прийшли до висновку, що усвідомлення хорошого у своєму житті є обов’язковим для перемоги над депресією. Вдячні думки, усні і письмові висловлення подяки корисні для позитивного світосприйняття і позитивного настрою.

16. Читання знижує рівень стресу.

Достатньо шести хвилин читання в день, щоб знизити рівень стресу на цілих 68%! Важливо: читання саме друкованої книги дає краще розуміння складних і абстрактних понять, ніж читання з монітора.

17. Сидячий спосіб життя збільшує ймовірність смерті.

Навіть заняття спортом не знижують ризик смерті, який пов’язаний з сидячим способом життя. Мова про те, що ви проводите за письмовим столом не менше 10-12 годин на день. Якщо хочете прожити довге життя, кожні півгодини вставайте зі стільця і ​​проробляйте рухи, вправи (можна і потанцювати).

18. Шоколад сприяє пружності шкіри.

Антиоксиданти, що містяться в шоколаді, оберігають шкірний колаген і стимулюють відновлення рівня рідини, тому шкіра залишається пружною довше. А ті, хто вживає шоколад до п’яти разів на тиждень, стрункіші за тих, хто цього не робить (говорить статистика).

19. Шопінг на високих підборах допоможе витрачати менше.

Жінки на шпильках мають розвинуте почуття рівноваги і, як наслідок, намагаються уникати необдуманих покупок. Це зветься «ефектом балансу», який працює і у тих, хто ходить по магазинах безпосередньо після занять йогою

20. Вивчення мов дає мозку можливість збільшуватися в об’ємі.

Фахівці відзначили збільшення обсягу мозку у тих, хто протягом, наприклад, трьох місяців серйозно займався вивченням іноземної мови. І, чим більше зусиль докладала для цього людина, тим більш помітним було збільшення обсягу мозку.

21. Люди з великими очима частіше за інших страждають на короткозорість.

Предмети, розташовані далі, здаються розпливчастими, так як світло не досягає сітківки. Якщо очне яблуко у людини велике, то світло фокусується швидше і далі від сітківки, а коли досягає сітківки, картинка виходить розмитою.

22. Ранкове Сонце – сприятливе для схуднення.

У 2014 році було проведено дослідження, яке довело, що ранкове сонячне світло позитивно впливає на індекс маси тіла. Достатньо 20-30 хвилин денного освітлення (і в похмурий день теж), щоб впливати на ІМТ.

23. Антигістамінний препарат перед сном прибере темні кола під очима.

Частою причиною так званих мішків під очима є банальна алергія. Сезонні подразники провокують стан набряку.

24. Олія шавлії сприяє зниженню емоційного стресу і перепадів настрою.

Ця олія також застосовується для відновлення гормонального балансу. Олія шавлії корисна жінкам, коли гормональні скачки особливо сильно проявляються в перепадах настрою і емоційної нестабільності.

25. Оптимізм дарує довголіття.

Психологи вивчали 70 тисяч чоловік протягом 30 років. Учасники відповідали на питання, а фахівці вимірювали (умовно) рівень оптимізму, стан здоров’я і спосіб життя учасників.

З’ясувалося, що найоптимістичніші чоловіки і жінки при цьому приблизно на 50-70% мали більше шансів дожити до 85 років, ніж інші.

Джерело

Поділись


Новини партнерів