Без хвороб: фахівці розповіли, як підготувати себе до осені

Влітку ми ні в чому собі не відмовляємо. Гуляємо по ночах, їмо все підряд, купаємося, знайомимося з новими країнами і людьми. Всі ці розваги сильно підривають наш імунітет. А, як відомо, осінь – пора хронічних захворювань. Тому потрібно заздалегідь підготувати свій організм, щоб уникнути проблем зі здоров’ям. Ми з’ясували, що робити в такому випадку.

Після літніх прогулянок під місяцем, нічних посиденьок на дачі і веселощів в нічних клубах на курорті потрібно нормалізувати режим дня. Мелатонін – гормон, який утворюється в організмі під час сну. Він найбільш ефективно бореться з процесами старіння клітин і перешкоджає розвитку інфекційних і онкологічних процесів, активуючи імунний захист. З віком вироблення мелатоніну суттєво знижується. Чим старша людина, тим більш важливо дотримуватися режиму дня і спати не менше 7-8 годин.

Не забувайте про спорт, який ви закинули влітку. І не обов’язково відвідувати дорогий спортзал, можна просто гуляти пішки, кататися на велосипеді, грати на свіжому повітрі з дітьми.

Осінь – непроста пора для всіх, у когось є проблеми з травленням. Тут також важливий режим. Травним залозам набагато простіше виробляти необхідні речовини «за розкладом». Крім того, потрібно зменшити кількість жирної, смаженої, консервованої їжі, газованої води і солодкого.

Євгенія Назимова, гінеколог-ендокринолог:

– Коли стає прохолодніше, багато людей перестають пити воду. І даремно. Дефіцит води дуже негативно позначається на роботі кишечника, провокуючи затримку стільця. В середньому кожній людині необхідно випивати в день близько 30 мл води на кожен кілограм ваги. Суп, компот, молочні та солодкі напої, кава в розрахунок не приймаються.

Пройдіть планове обстеження. Здайте аналіз крові на вітамін D. Багато хто вважає, що після літа рівень вітаміну D в крові повинен бути хорошим, особливо якщо ви побували на морі. Однак багато людей практично не виробляють вітамін D під впливом сонячних променів, і їм необхідний постійний прийом цього важливого вітаміну.

Якщо ви змушені більшу частину дня проводити в приміщенні, купіть лампу, що імітує сонячне світло. Сонячне світло сприяє виробленню гормону серотоніну – нашого природного антидепресанту.

Навчіться готувати смачну і здорову їжу. Потрібно просто по-іншому подивитися на звичні продукти. Наприклад, змішайте руколу, шматочки стиглого авокадо, кедрові горішки і бальзамічний соус. Ви отримаєте прекрасний, здоровий і дуже смачний салат.

І побільше позитивних емоцій.

Джерело

Поділись


Новини партнерів