Фахівці назвали 6 корисних звичок для довголіття 

Вчені назвали п'ять факторів, які збільшать тривалість життя на 10 років

Всі хочуть жити якомога довше, тому «секрет довголіття» шукають вчені по всьому світу. Якщо узагальнити рекомендації медиків, можна виділити 6 основних правил життя, які допоможуть значно збільшити його тривалість.

Неспішний підйом вранці

Намагайтеся не додавати в свою життя стресу, зриваючись з ліжка відразу по дзвінку будильника. Розслаблене «байдикування» і потягування в ліжку протягом 5 хвилин, прокручування в голові приємних думок – і вставати вже набагато легше.

Ранкова склянка води

Вода запускає роботу організму, тому її вживання на початку дня не буде зайвим. І хоча дієтологи сперечаються про корисність додавання в воду лимонного соку, кожен знайде для себе відповідне поєднання: мед, лимон, злегка підігріта вода або додавання трав’яного настою.

Часте харчування

Краще частіше, але менше. Дробове харчування кожні 3-4 години корисне для підтримки стабільного цукру в крові і профілактики діабету. Так людина не відчуває голод, не переїдає, а шлунок не страждає від гастриту і не роз’їдається кислотою.

Менше сидіти – більше рухатися

Ми мало рухаємося: замовляємо продукти з доставкою додому, сидяча робота, до якої доїжджаємо на машині. Намагайтеся кожну годину влаштовувати хоча б 10-хвилинний променад по кабінету або квартирі, не користуйтеся ліфтом і зайвий раз прогуляйтеся до магазину.

Уникайте запізнень

Створюйте собі умови, при яких ви не будете постійно переживати через брак часу. Наприклад, дитячі гуртки плануйте так, щоб не летіти стрімголов, а не поспішаючи добиратися до них після школи. На важливі зустрічі виходьте заздалегідь, інакше постійний стрес з’їсть левову частку здоров’я.

Не скигліть, а дякуйте

Постійно скаржачись на життя і вислуховуючи у відповідь такі ж скарги, людина мимоволі занурюється в депресивний стан. Плітки, ниття і невдоволення життям краще замінити на вміння помічати щось хороше і щиро дякувати. Банальне «спасибі», яке и навчитеся говорити світу і оточуючим, стабілізує настрій і покращує самопочуття.

А як же генетика?

Якщо в роду були довгожителі, не спокушайтеся. Дослідження американських вчених, опубліковане на сайті genetic.org, свідчить не на користь генів. Виявляється, їх вплив на тривалість життя становить не більше 10%.

Вчені проаналізували дані понад 50 мільйонів людей, що включають інформацію про всіх родичів, щоб простежити зв’язок між генетикою і тривалістю життя.
Такий низький відсоток впливу генетики вселяє надію тим, чиї родичі занадто рано покинули цей світ. Виявляється, на тривалість і якість життя набагато сильніше впливають звички людини, її активність, екологія та навколишнє середовище.

Варто враховувати, що найчастіше «у спадок» передаються не тільки гени, але і спосіб життя сім’ї. Наприклад, якщо в домашньому колі прийнято харчуватися жирною і калорійною їжею, не дивно, що у всіх родичів буде зайва вага і проблеми з серцево-судинною системою. І тут доречно винити не генетику, а власні шкідливі звички.
Вчені також зазначили, що подружні пари частіше збігаються за тривалістю життя, ніж кревні родичі. Не випадково ми вибираємо в партнери людину, схожу з нами за цінностями.

Це дослідження в черговий раз вказує на необхідність стежити за здоров’ям і позбавлятися від шкідливих звичок, замінювати їх на корисні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів