Звідки береться грижа хребта і як її лікувати: відповідь фахівців

Хребет – найважливіша опорна система нашого організму. Гнучкість хребта допомогла нам вижити в процесі еволюції – ми ухилялися від небезпеки, могли маневрувати і групувати тіло. Мало хто з нас жодного разу в житті не відчував болю в спині. Але якщо ви періодично відчуваєте незрозумілий тупий біль в спині, який посилюється при фізичних навантаженнях, кашлі, чханні, це може бути міжхребцева грижа.

Симптоми бувають різними і можуть взагалі не проявлятися, але якщо захворювання не лікувати, воно може обернутися радикулітом або інсультом. У цій статті ми розповімо, звідки береться міжхребцева грижа і як її лікувати.

Що це таке?

Міжхребцеві диски пружні і можуть змінювати форму, що дозволяє нам згинатися, вони амортизують навантаження. Однак ці диски не такі міцні. Фахівці американського дослідницького центру Mayo Clinic порівнюють їх з пончиком з желе: всередині диска – м’яке пульпозне ядро, яке знаходиться в фіброзному кільці з сухожиль. При нахилах вперед з навантаженням хребці стискаються і намагаються видавити “желе” назад. У більшості випадків диски витримують навантаження, але якщо кільце з сухожиль ослаблене, воно може порватися, а м’яке ядро ​​вилізе назовні з міжхребцевого простору. Саме це і називається грижею міжхребцевого диска (плоского утворення між хребцями).

Звідки береться

Грижа хребта – хвороба людей з сидячою роботою. Ослаблення фіброзного кільця може статися, якщо ви регулярно піднімаєте важкі предмети, навантажуючи поперек або плечі. Якщо ви падали або іншим чином травмували спину. Проблеми можуть початися і при сколіозі, остеохондрозі або звичці сидіти в згорбленій позі. Зайва вага також є однією з проблем даного захворювання. При недосипанні хребет не встигає відновитися після денних навантажень.

Симптоми

Серед симптомів міжхребцевої грижі – ниючий біль невідомого походження, що виникає в попереку або шийному відділі хребта. Також можуть бути “простріли” при різких рухах, наприклад, поворотах або нахилах. Біль в попереку, що віддає в стегно або ногу і біль в шийному відділі хребта, який віддає в плече або руку. Почастішання оніміння або поколювання в пальцях ніг і паху також є одним із симптомів.

Як лікувати

Біль знімуть ліки на основі ібупрофену або напроксену, які продаються без рецепта, але дозування повинен призначити лікар. Він же пропише спеціальні препарати. Можуть знадобитися протисудомні засоби і міорелаксанти – вони допоможуть зняти напругу в м’язах спини.

Також лікар пропише вам лікувальну фізкультуру (ЛФК) для зміцнення дрібних м’язів, які підтримують хребетний стовп. Спина зможе легше переносити навантаження. На заняттях вам розкажуть, як правильно піднімати важкі предмети і навчать уникати різких рухів.

Є й альтернативні методи лікування, наприклад, акупунктура. Деякі дослідження показують, що акупунктура полегшує хронічні болі в спині. Грамотний масажист зможе на якийсь час полегшити біль у вашій спині. Фізична активність: йога і дихальні вправи також полегшують біль.

У крайніх випадках застосовується хірургічне лікування. Наприклад, якщо біль не проходить протягом шести тижнів. Операцію призначають, якщо грижа супроводжується прогресуючим парезом (слабкістю в ногах) або відмовою тазових функцій (неконтрольованим сечовипусканням і проблемами з кишечником). Хірурги видаляють виступаючу частину міжхребцевого диска, щоб зняти тиск на нервові закінчення. У крайніх випадках пошкоджений диск видаляють повністю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів