Які небезпечні захворювання викликає стрес

«Усі хвороби – від нервів» – так вважають багато лікарів. Від роботи нашої нервової системи залежить функціонування всіх внутрішніх органів, в тому числі, серця і мозку.

Як стрес впливає на організм

Під час нервового напруження виробляються гормони стресу, в тому числі адреналін. Це може привести до підвищення тиску, прискоренння серцебиття, підвищеного тонусу, спазму шлунка. Організму потрібно чимало сил, щоб повернути себе в стабільний стан. Якщо стрес хронічний, рано чи пізно внутрішні органи почнуть не витримувати.

Які хвороби викликає постійний стрес

Судинні захворювання і хвороби серця

Прискорене серцебиття і високий тиск негативно впливають на стан серця і судин.

Запалення

Висока концентрація гормонів стресу в організмі може викликати сильне запалення, що посилює вже наявні захворювання, такі як ревматоїдний артрит, псоріаз, екзему, виразковий коліт і хвороба Крона.

Порушення сну

Стрес часто провокує порушення сну: труднощі з засинанням вечорами і пробудженням вранці, неспокійний сон, відсутність глибокого сну.

Порушення травлення

Синдром роздратованого кишечника, здуття живота, спазми, діарея і запор часто пов’язані зі стресом. Гастрит також може розвинутися на тлі стресу.

Порушення дихання

Стрес може погіршити прояви астми, викликати задишку і інші проблеми з диханням.

Ожиріння

Люди в стані стресу схильні накопичувати жир в області живота через надмірну секрецію кортизолу, крім того, люди часто «заїдають» стрес. Хочеться підживити себе «гормоном щастя», який міститься в більшій мірі в солодощах і шоколаді.

Діабет

Стрес сприяє переїданню солодкого і не корисного, що провокує розвиток діабету другого типу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів