Вчені та лікарі давно зійшлися на думці, що одним з головних ворогів гіпертоніків є сіль, споживання якої заважає ефективно знизити підвищений тиск .
Китайські фахівці провели дослідження і встановили, що допоможе знизити підвищений артеріальний тиск, замінивши сіль. При цьому смакові якості їжі анітрохи не постраждають.
У дослідженні взяли участь більше шестисот чоловік. Фахівці визначили їх смакові переваги щодо солоних і гострих продуктів. В результаті було встановлено, що ті добровольці, які вважали за краще вживати гостру їжу мали артеріальний тиск на 5-10 мм ртутного стовпчика нижче, ніж ті, хто її не вживав.
У дослідженні, опублікованому в журналі Американської кардіологічної асоціації «Гіпертонія», китайські випробовувані, які насолоджувалися гострою їжею, споживали менше солі і мали нижчий кров’яний тиск, що потенційно знижує ризик серцевого нападу та інсульту.
Раніше експериментальне дослідження показало, що капсаїцин, хімічна речовина, що додає гостроту перцю чилі, підсилює відчуття солоності їжі», – сказав старший автор дослідження Чжімін Чжу, доктор медичних наук, професор і директор департаменту гіпертонії та ендокринології в Третьому військово-медичному університеті в Чунціні, Китай.
Фахівці встановили, що при вживанні гострої їжі, кількість солі в їжі можна істотно зменшити. Смак продукту не постраждає, а зменшення вмісту натрію буде сприяти зниженню підвищеного артеріального тиску. Вчені збираються провести ще декілька досліджень в цьому напрямку.