Вчені дізналися про вплив брехні на здоров’я людини

Американські вчені провели дослідження і дізналися про вплив брехні на здоров’я людини. Виявилося, що ті люди, які частіше говорять правду, в цілому рідше мають проблеми зі своїм самопочуттям, причому йдеться і про фізичне, і психічне.

Для цього вчені провели експеримент за участю добровольців, розділених на дві групи. Ті, хто знаходився в першій, були змушені протягом 10 тижнів говорити виключно правду і завжди уникати брехні. Другі ж могли обманювати своїх співрозмовників, якщо вважали це необхідним.

Після цього добровольці проходили обстеження та його результати порівнювали з тими даними, що були отримані з попереднього огляду людей до того, як вони взяли участь у дослідженні. Виявилося, що ті з них, хто відмовлявся від брехні, були в цілому більш здоровими, ніж ті, хто іноді дозволяв собі обман. Причому мова не тільки про психологічний аспект, але й про фізичний.

Вчені вважають, що подібний вплив брехні на здоров’я людини пов’язаний зі стресами. Брехливі люди знаходяться в постійному напруженні, з-за того, що в будь-який момент їх можуть розкрити. Вони також змушені регулярно контролювати свою брехню і стежити за тим, щоб вона не суперечила одна одній. З однією людиною це несильно складно, але коли мова про багатьох людей – це вимагає чималих зусиль і концентрації. Саме тому з-за брехні погіршується фізичне та психічне здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів