10 несподіваних причин, через які тіло може погано пахнути

Від деяких запахів не можливо позбутися за допомогою мила і дезодоранту. Запах нашого тіла безпосередньо залежить від стану здоров’я і деяких гастрономічних і гігієнічних звичок. Ось що може вплинути на те, як ви пахнете.

Через що виникає запах тіла? Спека і бактерії на шкірі – одні з очевидних причин появи запаху, але не єдині. Існує кілька несподіваних джерел неприємного запаху тіла, деякі з них можуть вас здивувати. Давайте розберемося звідки береться дивний запах під пахвами, з рота або в інших місцях, і як виправити цю проблему.

1. Ви постійно користуєтеся дезодорантом

Це може здатися суперечливим, але дезодорант, дійсно, може стати причиною неприємного запаху, а не захистом від нього.

На наших пахвах живе більше бактерій, ніж людей на Землі. Але не всі бактерії однакові. Існує два основних типи бактерій в пахвах: стафілококи, які не викликають сильний запах, і коринебактерії, які перетворюють жири і амінокислоти в нашому поті в сполуки, що мають специфічний їдкий запах.

Цей запах маскується дезодорантом, або потовиділенню можна запобігти антиперспирантом, що містить алюміній. Але як ці методи впливають на самі бактерії?

Вчені з Гентського університету в Бельгії тестували 9 людей протягом 28 днів, збираючи зразки поту до, під час і після випробувального терміну. Виявилося, що інгредієнти в дезодорантах і антиперспірантах сприяють зростанню рівня пахучих бактерій на шкірі, що може привести до зміненого, більш неприємного запаху пахв.

Поради:

  • Фахівці рекомендують частіше використовувати воду для очищення пахв, або змішувати лимонний сік з водою, щоб вбити бактерії.
  • Також можете використовувати тальк, щоб зберігати зону пахв сухою і запобігти появі неприємного запаху.

2. Ви регулярно відчуваєте стрес і тривогу

Чи знали ви, що піт від стресу за хімічним складом відрізняється від поту, який виникає тоді, коли вам жарко?

Пітливість є природною реакцією на стрес, але сильний стрес часто призводить до появи дуже пахучого поту.

Коли вам жарко, піт виділяється екринними потовими залозами, які виходять до поверхні шкіри і покривають більшу частину тіла. Такий піт складається з води, солі і калію, а коли волога випаровується, тіло охолоджується.

Коли ж наше тіло реагує на емоції, тривогу, стрес або хвилювання, піт виділяється з апокринник потових залоз. Ці залози виробляють більш рясний піт, що складається з жирів і білків.

Апокринні залози в основному розташовані під пахвами, в області геніталій і на шкірі голови. Хоча спочатку такий піт не має запаху, він випаровується не так швидко, і стає пахучим, коли змішується з бактеріями на шкірі.

Поради:

Використовуйте антиперспіранти з солями алюмінію, які ефективно блокують потовиділення. Якщо ви знаєте, що вас чекає важлива зустріч, наносьте антиперспірант на ніч. Так як вночі ми більше потіємо, солі алюмінію легше вбираються, закупорюючи потові залози.

Якщо вам не допомагають антиперспіранти, або ви не хочете їх використовувати, освойте прості дихальні і релаксаційні техніки, такі як медитація, йога або просто розслаблююча ванна.

Найчастіше стирайте одяг, так як це зменшує кількість бактерій, і відповідно запах.

3. Рівень цукру в крові у вас постійно скаче

Коливання цукру в крові можуть перешкоджати нормальному потовиділенню, через що ви можете потіти занадто багато або занадто мало.

Це може призводити до проблем в спекотну погоду, так як тіло не здатне ефективно регулювати температуру.

Надмірна пітливість без причини в прохолодний день або при мінімальній активності може сигналізувати про те, що вам пора звернутися до лікаря.

При діабеті і гіпоглікемії (пониженому вмісті цукру в крові) у людини може з’явитися характерний солодкуватий запах.

Справа в тому, що при нестачі інсуліну, що регулює обмін речовин, організм починає розщеплювати жири для отримання палива. Це викликає запах, схожий на запах гниючих яблук. Найчастіше такий запах виходить з рота, але може також виділятися і іншими частинами тіла.

Поради:

Зверніться до лікаря, який може призначити аналізи крові і сечі для виявлення можливих порушень, таких як діабет.

Дотримуйтеся режиму харчування і не пропускайте прийоми їжі.

Деякі продукти провокують більш інтенсивне потовиділення у діабетиків. Обмежте споживання сирів, шоколаду, солінь, алкоголю, оцту, солоних продуктів, гострих спецій і солодких газованих напоїв.

Пийте більше води, натуральних соків і трав’яних чаїв, щоб підтримувати рівень вологи і контролювати надмірну пітливість.

4. Ви почали приймати якісь ліки

Підвищена пітливість часто виникає при певних хворобах і порушеннях в організмі. Однак за іронією вона може з’явитися при прийомі деяких лікарських препаратів.

Це включає в себе:

  • антидепресанти
  • препарати від мігрені
  • болезаспокійливі засоби
  • ліки від діабету
  • інгалятори від астми
  • препарати від печії
  • психотропні засоби
  • гормональні препарати, включаючи протизаплідні таблетки
  • деякі антибіотики
  • антигістамінні засоби

Багато з них викликають сухість у роті, що веде до накопичення сірчистих сполук. Сірка, має запах тухлих яєць, через що може виникати неприємний запах з рота.

Поради:

Якщо ліки призводять до підвищеної пітливості, порадьтеся з лікарем з приводу зменшення дозування або заміни їх на схожі препарати.

Щоб зменшити сухість у роті, спробуйте пити більше води або жувати жувальну гумку без цукру.

5. Ви любите гостру їжу

Не дивуйтеся, якщо після гострої їжі у вас з’являється особливо сильний запах тіла.

Продукти, що містять часник, цибулю, карі, і інші спеції, в процесі обміну речовин виробляють пахучі речовини, такі як сірка. Ці речовини виділяються через пори ще кілька годин після того, як ви поїли.

Дуже гостра їжа, наприклад, гострий перець містить речовину капсаїцин, який погіршує ситуацію, стимулюючи нервові рецептори в роті, змушуючи вашу нервову систему думати, що вам жарко, і ви починаєте дуже сильно потіти.

Поради:

Щоб уникнути неприємного запаху тіла, плануйте прийом гострої їжі в певний час. Наприклад, не захоплюйтеся індійською кухнею перед важливою зустріччю або побаченням.

Якщо ви вже з’їли щось гостре, пийте більше води, прийміть душ і нанесіть антиперспірант.

6. Ви захоплюєтеся спиртними напоями

Багато хто знає про те, що алкоголь має сильний фізіологічний вплив на наше тіло.

Наше тіло сприймає алкоголь, як токсичну речовину і намагається його якомога швидше переробити і вивести.

Організм розщеплює алкоголь, і він потрапляє в кровотік, а частина його виходить через дихання і піт. І це веде до неприємного запаху тіла.

Сильна пітливість також може бути симптомом похмільного синдрому. Коли людина багато і регулярно п’є, у неї може з’явитися нічна пітливість через кілька годин або днів після останнього прийому спиртних напоїв.

У людей з непереносимістю алкоголю також може виникнути негативна реакція на спиртні напої у вигляді надмірної пітливості. Це пов’язано з генетичною схильністю, через що їх організм не може нормально метаболізувати алкоголь. Крім пітливості, може з’явитися почервоніння обличчя, проблеми з травленням і інші симптоми.

Поради:

Щоб уникнути запаху алкоголю, пийте в більш повільному темпі, запиваючи кожен спиртний напій склянкою води або іншого безалкогольного напою.

Після бурхливої ​​вечірки частіше міняйте одяг і приймайте душ, щоб видалити надлишки солей і поту з шкіри.

І цілком очевидна порада: обмежте або зовсім відмовтеся від споживання алкоголю.

7. У вас нерегулярний стілець

Наше тіло виділяє запахи через піт, сечу і дихання. Неприємний запах тіла з’являється, коли піт змішується з бактеріями.

Однак, якщо від людини починає виходити запах екскрементів, це часто говорить про погане харчування, проблеми з кишечником, через які продукти розпаду не фільтруються і не виводяться належним чином.

Така проблема, як запори впливає на загальний запах вашого тіла. При хронічних запорах токсини потрапляють назад в кровотік, і виділяються, викликаючи неприємний запах.

Поради:

Неправильне харчування, особливо якщо в ньому не вистачає клітковини, може привести до проблем зі стільцем і запорів. З’їдайте приблизно 25 грам клітковини в день, яка міститься в овочах, фруктах, бобових, горіхах і зернових продуктах.

Пийте більше води, так як зневоднення часто веде до запорів. Дослідження показали, що газована вода (несолодка) може бути більш ефективна в боротьбі з запорами.

8. Вам не вистачає вітамінів

Ми часто недооцінюємо роль вітамінів і мінералів для підтримки нашого здоров’я.

Брак цинку, магнію і вітамінів групи В часто веде до появи поганого запаху тіла.

Так, наприклад, магній відіграє важливу роль в більшості життєво важливих функцій нашого організму, включаючи нашу пам’ять і енергійність. Вчені також виявили, що магній може позбавити вас від неприємного запаху тіла, вимиваючи токсини, що викликають поганий запах і впливаючи на кишкову флору. Завдяки магнію продукти відходів втрачають відштовхуючий запах.

Однією з основних функцій цинку є розщеплення вуглеводів і виведення продуктів відходу з клітин. При дефіциті цинку, процес нейтралізації шкідливих речовин йде не так ефективно, і ми маємо неприємний запах тіла.

Так як вітаміни групи В беруть участь в процесі обміну речовин, вони зачіпають і функцію виведення шлаків з організму. Приймаючи достатню кількість цих вітамінів, можна зменшити неприємні виділення.

Поради:

Хорошим джерелом магнію є темний шоколад, висівки, коріандр, сирі горіхи (мигдаль і кешью), льон і насіння кунжуту.

Рекомендована добова доза вітамінів групи В становить 50-150 мг в день. Джерелами є: цілісні зерна, м’ясо, яйця, бобові та насіння.

Цинком багаті такі продукти, як морепродукти, насіння, яйця і сир.

9. Ви рідко перете свою білизну

Багато з нас перуть бюстгальтер недостатньо часто. А тим часом ця частина вашого гардеробу часто стикається з місцями, найбільш схильними до пітливості: спиною, під пахвами і грудьми.

Більш того, бюстгальтери часто роблять не з дихаючого матеріалу, який відштовхує вологу.

В результаті піт затримується в волокнах бюстгальтера, а волога сприяє зростанню грибків і бактерій, що і призводить до неприємного запаху.

Поради:

Не носіть один і той же бюстгальтер два дні поспіль. Тривале носіння накопичує жири і запахи.

Вибирайте бюстгальтери, зроблені з натуральних, легких матеріалів. Синтетичні матеріали затримують піт і труться об шкіру, через що запах тримається довше.

10. Ви скоро захворієте

Хвороба, насправді, має запах. До такого висновку прийшли вчені з Університету Каролінська в Швеції. Більш того, оточуючі відчувають, коли ви хворієте.

Під час хвороби наше тіло має кардинально інший запах і інші люди, навіть якщо не усвідомлюють цього, сприймають його як нездоровий.

Відомо, що при багатьох хворобах з’являється специфічний запах.

Так, наприклад, запах аміаку при диханні може сигналізувати про ниркову недостатність, запах сирої риби – про проблеми з печінкою, запах сірководню (або тухлих яєць) може свідчити про інфекцію в яснах, а кислий запах часто з’являється при інфекційному мононуклеозі.

Поради:

Зверніться до лікаря, якщо ви або ваші близькі помітили підозрілий запах з рота або від тіла. Вчасно виявивши ознаки хвороби, ви зможете швидше з нею справитись.

Джерело

Поділись


Новини партнерів