Аневризма мозку: 4 ранніх симптоми, які важливо не пропустити

Цю хворобу не дарма називають бомбою уповільненої дії, і важливо знешкодити її до того, як станеться вибух.

З аневризмою головного мозку, яку лікарі називають бомбою уповільненої дії, живе від 600 тис. до 2 млн. жителів України. При цьому лікарі попереджають: діагностувати захворювання, яке являє собою випинання стінки судини головного мозку, дуже важко. У більшості випадків пацієнти дізнаються про захворювання випадково, під час КТ або МРТ головного мозку. А іноді і зовсім – тільки після нападу, який, на жаль, не завжди закінчується благополучно. Але є кілька «червоних прапорів», на які варто звернути увагу і звернутися до лікаря. Тим більше, що далеко не всі аневризми вимагають хірургічного втручання, у більшості випадків досить просто регулярного спостереження лікаря і обстежень.

Сильний і раптовий головний біль

Якщо ви періодично страждаєте сильними або тривалими головними болями, вам варто звернутися до лікаря — часто вони стають першою ознакою серйозних захворювань. Але ось що точно не варто ігнорувати, це раптовий і дуже сильний приступ головного болю — часто це симптом інсульту або аневризми. Відразу ж викликайте лікаря, якщо це сталося.

Двоїння в очах, опущення повік

Розширена стінка судини може тиснути на зоровий нерв, і в цьому разі відбувається погіршення зору — в очах двоїться, зображення туманиться і як би пливе перед очима. Ще один симптом, помітивши який, важливо терміново вживати заходів – це опущення куточків століття. Ця ознака може вказувати не тільки на аневризму, але і на інсульт.

Слабкість, оніміння однієї сторони тіла

Ще одна небезпечна ознака – відчуття оніміння, яке охоплює одну половину тіла або обличчя. Відбувається це через закупорку дрібних судин невеликими згустками крові. Судини живлять важливі ділянки мозку, а через обмеження кровопостачання мозок не може керувати частинами тіла – і ми відчуваємо оніміння. Не чекайте, поки саме пройде, звертайтеся до лікаря.

Нудота, блювота, діарея – як не дивно, ці проблеми теж можуть бути ознакою аневризми. Якщо спершу ви відчули головний біль, а потім — симптоми, схожі на харчове отруєння, швидше звертайтеся до лікаря, можливо, рахунок йде на хвилини.

Поділись


Новини партнерів