Спеціалісти розповіли про небезпечний і необхідний для організму жир

На думку дієтолога Ольги Деккер, не можна повністю виключати з раціону продукти з тваринними жирами, але від споживання маргарину необхідно відмовитися.

Ольга Деккер поділилася думками про те, як слід вживати жир, які види жиру є небезпечними для організму і здоров’я, а які – необхідні.

Не варто їсти маргарин. За словами Ольги Деккер, вживання маргарину веде до підвищення рівня в крові так званого «поганого» холестерину, що складається з ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Дієтолог пояснила, що «поганий» холестерин містить в своїх молекулах більше жирів, ніж білків: їх співвідношення може досягати показників 80% на 20%.

Баланс «хорошого» і «поганого» холестерину в організмі залежить від вмісту білків в раціоні, зазначила Деккер. При їх нестачі в раціоні організм може різко підвищувати кількість «поганого» холестерину. Подібне підвищення властиве людям, в харчуванні яких багато продуктів, що містять маргарин.

Уникати трансжирів. Трансжири (транс-ізомери жирних кислот) містяться в тому ж маргарині, а також в стравах фастфуду, випічці і борошняних виробах готового виробництва. Дієтолог попередила: любов до подібних продуктів сприяє ослабленню імунітету, підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, метаболічних порушень, ожиріння і діабету.

Раніше в твердому маргарині допускалося до 20% трансжирів, сьогодні правила такі, що кількість трансжирів не повинна перевищувати 2%. Проте дієтолог рекомендує не їсти продукти, що містять трансжири, взагалі.

Вершкове масло і рослинна олія. Дієтолог Ольга Деккер стверджує, що вершкове масло та інші продукти з насиченими жирами повинні бути присутніми в раціоні – в певній кількості. В цілому на частку жиру в щоденному меню повинно припадати до 30% від добової калорійності. Половину повинні складати тваринні жири, половину – рослинні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів