Супрун розповіла, як уникнути смерті: три ключові моменти

Для уникнення передчасної смерті необхідно відмовитися від транс-жирів, зменшити споживання солі, а також стежити за власним тиском.

“Ці три інтервенції можуть врятувати від передчасної смерті близько 100 млн людей у ​​всьому світі до 2024 року. Такий висновок вчені зробили після аналізу глобальних даних популяційних досліджень з цих факторів і оцінок ситуації ВООЗ”, – заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, потрібно відмовитися від транс-жирів в раціоні, оскільки вони підвищують ризик атеросклерозу, хронічного запалення, ішемічної хвороби серця і ревматоїдного артриту.

“Вони калорійні і нічим не корисні. Запам’ятайте, що транс-жири – це маргарини в кондитерських виробах і соусах, солодощі з тривалим терміном придатності (кекси, круасани, тістечка), смажені страви (картопля-фрі і пончики), більшість напівфабрикатів (охолоджене тісто, піца, м’які м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети), чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн “, – розповіла Супрун.

Також вона закликала контролювати споживання солі, зазначивши, що її денна доза не повинна перевищувати 6 грамів – близько однієї чайної ложки. Для дітей норма повинна бути ще менше.

“Вихід за цю межу означає підвищені ризики серйозних хвороб. Перш за все значно збільшує шанси мати високий тиск і псує здоров’я судин. З сіллю слід бути дуже уважним – її надмірне споживання визнано однією з найбільших загроз для здоров’я серед харчових чинників”, – зазначила Супрун .

“Постійно контролюйте власний тиск і при необхідності приймайте ліки для його нормалізації. Регулярне вимірювання артеріального тиску допоможе вчасно виявити проблему ще на початковому етапі, звернутися до лікаря і уникнути небажаних наслідків. Це важливо робити незалежно від віку, адже на артеріальну гіпертензію хворіють не тільки люди старшого віку “, – додала вона.

Джерело

Поділись


Новини партнерів