Чорниця: чому її ягоди потрібно їсти щодня

Якщо ви стежите за блогами моделей у соцмережах, то певно знаєте, як сильно вони люблять смузі з чорницею, насінням чіа або льону і спіруліною. Що об’єднує всі ці продукти? Неймовірні корисні властивості, які перетворили їх у суперфуди.

Сьогодні розповімо про корисні властивості чорниці.

Чорниця допомагає зберегти здоров’я мозку

Дослідження в Annals of Neurology показало, що антоціани в чорниці можуть сповільнювати старіння мозку до 2,5 років. Дослідники з Гарварду виміряли когнітивну функцію у 16 010 учасників у віці 70 років і старше в дослідженні здоров’я медсестер. На підставі дієтичних опитувань вони прийшли до висновку, що споживання більшої кількості чорниці уповільнює зниження когнітивних функцій до 2,5 років.

Це працює і для молоді. У перехресному дослідженні в журналі Nutrition 14 дітей у віці від 8 до 10 років вживали чорничний напій або плацебо. Через дві години вони проходили набір з п’яти когнітивних тестів. Чорничний напій значно поліпшив показники когнітивної активності. Так що, якщо хочете зберегти здоров’я і молодість мозку, додайте чорницю в свій раціон. Цікаво, що всі корисні властивості чорниці зберігаються і при заморожуванні. А це означає, що ви можете додавати заморожену ягоду в свої смузі хоч цілий рік.

Чорниця містить мало калорій, але високі рівні поживних речовин

Чорниця — одна з найбільш поживних ягід. Порція чорниці в 1 склянці (148 грам) містить:

  • Клітковина: 4 грама
  • Вітамін С: 24% від рекомендованої денної норми (РДН)
  • Вітамін К: 36% від РДН
  • Марганець: 25% від РДН

В ягодах також міститься близько 85% води.

При цьому калорійність чорниці на 100 г продукту становить всього 44 калорії.

Поживна цінність: білки — 1,1 г, жирів — 0,6 г, вуглеводи — 7,6 г.

Це робить чорницю одним з найбільш корисних дієтичних продуктів. Тому не дивно, що моделі готові співати оди цій ягоді. Вживаючи ягоду щодня, ви наситите організм величезною кількістю вітамінів і поживних речовин, при цьому не суттєво збільшуючи калорійність свого раціону. Ну принадність, чи не так?

Чорниця може захистити від старіння і раку

Як і насіння чіа, чорниця багата антиоксидантами, тільки вона містить їх в рази більше ніж будь-які інші фрукти, овочі і ягоди. Антиоксиданти захищають організм від вільних радикалів, які є нестабільними молекулами і можуть пошкодити клітини, сприяючи старінню і виникненню хвороб, таких як рак.

Вважається, що чорниця володіє одним з найвищих рівнів антиоксидантів серед всіх поширених фруктів і овочів. Основні антиоксидантні з’єднання в ягодах належать до сімейства поліфенолів, званих флавоноїдами. Одна група флавоноїдів, зокрема антоцианіни, допомагають захистити клітини ДНК від поломок, викликаних вільними радикалами. Тому чорниця сприяє захисту організму від багатьох хвороб, а також від передчасного старіння.

Чорниця захищає холестерин в крові від пошкодження

Окисне пошкодження не обмежується вашими клітинами і ДНК. Коли «поганий» холестерин ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) окислюється — це теж не дуже добре. Насправді, окислення «поганого» холестерину ЛПНЩ є важливим кроком на зустріч серцевих захворювань. Антиоксиданти в чорниці тісно пов’язані зі зниженням рівня окислених ЛПНЩ. Це робить ягоду дуже корисною для серця.

За даними досліджень щоденна порція чорниці в 50 грамів знижує окислення ЛПНЩ на 27% протягом восьми тижнів у людей з ожирінням і надмірною вагою.

Інше дослідження показало, що вживання 75 грамів чорниці з основним прийомом їжі значно знижує окислення «поганого» холестерину ЛПНЩ.

Ягоди захищають легені

Антоціани у чорниці також захищають легені з плином років. Дослідження, проведене в Американському журналі клінічного харчування на 839 літніх людей показало, що у людей, які вживали дві або більше порції чорниці на тиждень (75-150 г) легені функціонували на 37, 9% краще ніж у тих, хто не вживав ягоди або їв дуже мало чорниці.

Чорниця може зменшити м’язовий біль після вправ

Напружені фізичні вправи можуть привести до м’язових болів і втоми. Частково це викликано локальним запаленням і окислювальним стресом в м’язовій тканині. Смузі з чорницею після тренування або ягоди в чистому вигляді можуть зменшити пошкодження, яке відбувається на молекулярному рівні, зводячи до мінімуму болючість і знижену продуктивність м’язів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів