Чим небезпечний вірус папіломи людини і чи можна його лікувати? 

Існує до 200 видів вірусу папіломи людини (ВПЛ). Більшість з них безпечні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 40 з них вражають статеві органи людини, а мінімум 14 – онкогенних і можуть стати причиною раку. Найчастіше від вірусу страждають жінки. У 70% випадків ВПЛ спричиняє рак шийки матки. У чоловіків вірус може спровокувати рак заднього проходу, статевого органу і ротоглотки. Однак вид ВПЛ можна визначити тільки за допомогою спеціального аналізу. За даними Асоціації сексуального здоров’я США, близько 80% людей, які ведуть статеве життя, заражені. Тож давайте розберемося, що це за недуга і чи можна від неї позбутися.

Як визначити

Дізнатися, чи заражені ви вірусом, іноді досить важко, оскільки часто він ніяк не проявляється. Іноді ознаки виникають через кілька років. Найбільш очевидний симптом, який не обов’язково проявиться, це поява наростів на шкірі в будь-якому місці: папіломи, кондиломи, бородавки. Іноді вони можуть пройти самі по собі. Але якщо папіломи з’явилися на статевих органах або в області ротоглотки, сходіть до лікаря. ВПЛ може перейти в хронічну форму і привести до злоякісних змін клітин.

Чи можна вилікувати

Ліки від ВПЛ поки немає. Існує специфічна імунотерапія, її проводять не всі лікарі і це дуже спірне питання. Лікування допомагає усунути симптоми і боротися з можливими наслідками вірусу, в тому числі на злоякісні новоутворення. Бородавки і папіломи просто видаляють. ВООЗ рекомендує жінкам старше 30 років робити регулярний пап-тест (HPV) на наявність вірусу в організмі. Гінеколог бере мазок, який допоможе виявити можливі недоброякісні зміни слизової шийки матки. Чоловікам рекомендується робити скринінги тільки в крайніх випадках, а для профілактики достатньо проходити огляд у лікаря, якщо є хворобливість, нарости або пухлини в районі статевих органів, заднього проходу, рота або горла. Огляд в уролога для чоловіків старше 40 років мінімум раз на рік допоможе не пропустити серйозні зміни в організмі.

Не можна лікувати, можна запобігти

Атаці вірусу папіломи на організм можна запобігти за допомогою вакцинації. Однак щеплення ефективне, якщо ви ніколи не були заражені ВПЛ. Тому ВООЗ рекомендує робити його 9-14-річним дітям ще до початку статевого життя. Ідеальний вік для ін’єкції – 11-12 років. Якщо вам не зробили щеплення в ці роки, чоловікам можна зробити щеплення до 21 року, а жінкам – до 26 років.

У більш старшому віці можна звести до мінімуму ризик розвитку ВПЛ, якщо дотримуватися деяких правил обережності. Наприклад, обов’язково використовувати презервативи. Близькість повинна бути тільки з одним перевіреним партнером. Людей, які часто міняють партнерів, краще уникати. Особливо обережними треба бути тим, у кого слабкий імунітет. Бажано кинути курити, так як цей процес може прискорити розвиток раку шийки матки та інших видів раку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів