5 попереджувальних знаків про те, що підшлункова залоза в небезпеці

Наша підшлункова залоза — це орган, розташований за шлунком, який грає важливу роль в травленні і регулюванні рівня цукру в крові. Коли підшлункова залоза працює зі збоями, це може бути важко визначити через її глибоке розташування в животі.

У важких випадках рак підшлункової залози є одним з критичних захворювань, пов’язаних з підшлунковою залозою, і є четвертим найбільш смертельним для чоловіків і жінок. Його часто називають «тихим вбивцею», тому що симптоми, які він представляє, носять загальний характер і часто не проявляються до тих пір, поки пухлина не досягне значного розміру. Фактори ризику включають куріння і ожиріння.

Однак є деякі попереджувальні знаки, які можуть допомогти в ранньому виявленні цієї хвороби. Якщо у вас проявляються ці симптоми, особливо якщо у члена вашої родини був рак підшлункової залози, негайно зверніться до лікаря.

Рак підшлункової залози викликаний нестримним аномальним зростанням клітин в підшлунковій залозі, яка утворює пухлина. У підшлунковій залозі є два типи клітин: екзокринні клітини, які виробляють ферменти, які допомагають травленню, і ендокринні клітини, які виробляють гормони в підшлунковій залозі. Відповідно, є два типи раку підшлункової залози, які проявляються по-різному: екзокринні пухлини підшлункової залози, на які припадає близько 94 % раку підшлункової залози, і нейроендокринні пухлини підшлункової залози, які складають залишилися 6 % раку підшлункової залози.

Екзокринний рак підшлункової залози:

1. Жовтяниця
Багато пацієнтів з раком підшлункової залози мають жовтяницю — один з перших симптомів. Це ідентифікується виразним пожовтінням очей і шкіри. Це викликано накопиченням білірубіну через закупорку загальної жовчної протоки. Пухлини, які утворюються в підшлунковій залозі, дуже близькі до загального жовчного протоку і тиснуть на нього, викликаючи закупорку. Як тільки рак поширився за межі підшлункової залози, він часто швидко проникає в печінку, що також може викликати жовтяницю.

Перш ніж очі і шкіра починають помітно ставати жовтими, іноді можна виявити жовтяницю, помітивши темну сечу, стілець сірого або брудного кольору і свербіж шкіри.

2. Біль, втрата ваги, нудота і блювота
На жаль, ці симптоми можуть бути викликані багатьма іншими станами, але, тим не менш, вони є ознаками. Коли пухлини підшлункової залози стають більшими, вони часто тиснуть на інші органи черевної порожнини, що може бути досить болючим або ускладнити проходження їжі. Це призводить до нудоти, блювоти і болю, який часто посилюється після їжі. Пацієнти з раком підшлункової залози часто відчувають ненавмисну ​​втрату ваги і майже не відчувають апетиту. Крім того, коли рак підшлункової залози залишає підшлункову залозу, він часто швидко поширюється на навколишні його нерви, викликаючи сильний біль в спині.

3. Згустки крові
Не до кінця зрозуміло, чому деякі види раку, в тому числі підшлункової залози, схильні викликати згустки крові, але вважається, що вони пошкоджують тканини і запальні реакції, і виділяють хімічні речовини, які активують систему згортання (коагуляції) в організмі.

Рак підшлункової залози викликає як тромбоз глибоких вен (ТГВ), який визначається за набряками і почервонінням в великих венах ніг, так і тромбоемболію легеневої артерії, яка виникає, коли згусток переміщається в легені і викликає біль у грудях і труднощі дихання.

4. Аномалії жирової тканини
При нормальному функціонуванні підшлункова залоза виділяє ферменти, які використовуються для перетравлення жиру. Однак, коли цей процес порушується через пухлини, жир не розщеплюється і починає накопичуватися в непарних місцях. З часом це призводить до утворення шарів жирової тканини під шкірою, надаючи їй аномальну і нерівну текстуру.

Нейроендокринний рак підшлункової залози:

Існує багато різних симптомів, пов’язаних з нейроендокринним раком, пухлини викликають викид надлишкових гормонів в кровотік, і в залежності від типу пухлини може утворюватися багато різних гормонів. Нижче наведені деякі з різних типів нейроендокринних пухлин:

1. Гастринома
Ці пухлини викликають перевиробництво шлункової кислоти, що призводить до виразки шлунка, викликає біль, нудоту і втрату апетиту. У більш важких формах вони можуть викликати кровотечу, яке може привести до анемії, чорного і смолистого стільця і ​​навіть смерті.

2. Глюкагонома
Через пухлини в крові утворюється занадто багато глюкози, що може привести до підвищення рівня цукру в крові і в тяжких випадках діабету. Це також може привести до діареї, втрати ваги і недоїдання. Найбільш поширеним способом виявлення глюкагономи є стан, відомий як некролитична мігруюча еритема — червона висипка, яка переміщається з місця на місце на шкірі і викликає набряки і пухирі.

3. Інсулінома
Ці пухлини мають протилежний ефект глюкагономи, викликаючи занадто велике вироблення інсуліну, що призводить до зниження рівня цукру в крові. Симптоми низького рівня цукру в крові варіюються від легких: слабкість, сплутаність свідомості і прискорене серцебиття, до важких: непритомність, кома і судоми.

4. Соматостатінома
Ці пухлини викликають перевиробництво соматостатіну, гормону, який регулює інші гормони. Симптоми можуть включати біль, нудоту, блювоту, діабет і жовтяницю.

5. Вазоактивні інтестинальні пептиди і панкреатичні пептиди
Ці пухлини виробляють пептиди, які регулюють як ендокринні, так і екзокринні клітини підшлункової залози. Вазоактивні інтестинальні пептиди і панкреатичні пептиди спричиняють недостатнє виробництво шлункової кислоти, що призводить до болю, нудоти, блювоти, гіперемії обличчя або шиї, сильну діарею та труднощі при перетравленні їжі. Вони також можуть привести до збільшення печінки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів