Коріандр замість таблеток: 6 дивовижних властивостей

Коріандром називають насіння пряної рослини кінзи, яке використовується в кулінарії при приготуванні овочевих і м’ясних страв. Можливості насіння кінзи значно ширші, ніж її листя і стебел. Зерна коріандру додають в хлібобулочні вироби, випічку, м’ясо, овочеві рагу, салати. Вони надають страві розкішний аромат з пряними нотками і вишуканим смаком.

Коріандр: корисна пряність

Зерна кінзи багаті ефірними оліями, завдяки чому спеція має настільки виражений аромат. У народній медицині вони традиційно застосовувалися для збудження апетиту і поліпшення травлення.

Сучасна медицина підтвердила ефективність цих прянощів для активізації роботи жовчного міхура і усунення порушень в роботі кишечника. А ще відкрила нові властивості коріандру, які роблять спецію справжніми ліками.

1. Знімає біль в суглобах

Пряність містить пальметінову та лінолеву кислоти, що володіють вираженою протизапальною дією. Речовини активно впливають на судини, в тому числі головного мозку, усуваючи ризик дегенеративних ушкоджень і хвороби Альцгеймера. Але ще більш виражений їх протизапальний ефект щодо суглобової тканини.

У початковій стадії хвороби суглобів екстракт коріандру допоможе загальмувати її розвиток і знизить больові відчуття. Ефективний для профілактики ревматизму і запалень суглобової тканини.

2. Знижує рівень цукру

В експерименті на щурах встановлено, що в присутності коріандру в харчуванні підшлункова залоза працює більш активно. Пряність стимулює її діяльність, активізує синтез гормону інсуліну, що допомагає знижувати рівень глюкози в крові при цукровому діабеті другого типу.

Ефірні олії прянощі покращують роботу печінки і знижують рівень холестерину, тим самим надаючи комплексний лікувальний ефект. Це особливо цінно при цукровому діабеті, коли порушуються обмінні процеси, холестерин засвоюється неправильно, що підвищує ризик атеросклерозу судин і інсульту.

3. Бореться з вільними радикалами

Необхідність включення в раціон продуктів, що мають антиоксидантні властивості, підтверджена наукою. Вони усувають наслідки окисного стресу, що відбувається в клітинах, і знижують інтенсивність запальних реакцій. Окислювальний стрес продукує вільні радикали – руйнівні агенти для організму, що призводять до розвитку онкологічних хвороб, хронічних уражень внутрішніх органів і систем. У великій кількості антиоксиданти містяться в червоних овочах і фруктах, зеленому чаї, каві.

Коріандр має антиоксидантну дію завдяки флаваноїду кверцетину. Він допомагає організму захиститися від окисного стресу і знизити ризик розвитку раку, хвороб серця, артриту, хвороби Альцгеймера.

4. Нормалізує сон

Основні компоненти ефірної олії спеції – ліналоол і гераніол. Вони мають седативну дію. У дослідженнях ефірна олія кінзи демонструвала ефективність на рівні медикаментозних антидепресивний засобів, зокрема, «дизепаму», що застосовується при порушеннях сну.

Додавайте коріандр в страви, які готуєте до вечері. Ароматна пряність збагатить смак і заспокоїть нервову систему, завдяки чому ви зможете швидко заснути і добре відпочити до ранку.

5. Захищає серце і судини

Нормалізація обміну холестерину і підтримка печінки обумовлює ще один цінний ефект – захист кровоносної системи від захворювань. Спеція сприяє очищенню судин від холестеринових бляшок, що знижує ризик гіпертонії, атеросклерозу, хвороб серця і судин.

6. Пригнічує розвиток бактерій

У традиційній медицині насіння коріандру застосовували для лікування пошкоджень шкіри і ран. Сучасні дослідження підтверджують антисептичний ефект прянощі і її здатність пригнічувати розвиток деяких бактерій.

Доведено вплив на бактерію Helicobacter Pilori, яка руйнує слизову оболонку шлунка, стає причиною гастриту і виразкових утворень. Вживання коріандру знижує інтенсивність запального процесу сечостатевих органів, викликаних кишковою паличкою і стафілококом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів