Чому шкідливо їсти багато черешні: віповідь фахівців

Черешню не даремно називають “першим поцілунком літа”: соковита ягода з’являється на прилавках ринків і магазинів раніше за всі інші. Проте в гонитві за вітамінами не варто забувати про почуття міри. Незважаючи на численні корисні властивості, черешня в великих дозах може нашкодити організму. Подробиці – в сьогоднішньому огляді.

Алергія

Черешня входить в групу продуктів з високим ступенем алергенності, особливо червона, чорна і насичено-рожева. Якщо ви схильні до алергій, то їжте черешню обережно, вибираючи світлі сорти. При цьому спостерігайте за своїм станом: при появі неприємних симптомів негайно припиніть вживати ягоди.

Захворювання шлунково-кишкового тракту

Гастроентерологи не рекомендують зловживати черешнею при гастритах з підвищеною кислотністю і виразковій хворобі, особливо в період загострення: ягода може підвищити кислотність і спровокувати напади болю.

Не слід переїдати черешню і тим, хто схильний до розладів шлунку і метеоризму – ягода має проносну дію і здатна провокувати діарею і здуття живота. Черешня протипоказана при спайковій хворобі кишечника. Крім того, у людей з хронічними патологіями травного тракту знижені захисні функції, тому у них вищий ризик алергії на черешню.

Цукровий діабет

Черешня відрізняється низьким глікемічним індексом, тому людям, що страждають на цукровий діабет 1 і 2 типу, при відсутності ожиріння лікарі дозволяють їсти ягоду – не більше 100 г в день. Перевищувати цю дозу не слід: цукор, який міститься в ягоді в великих кількостях, може погіршити стан пацієнта. Зрозуміло, вживати черешню можна в свіжому або замороженому вигляді, а не у вигляді варення, компоту та інших десертів. А ось діабетикам з сильним ожирінням ягода, на жаль, категорично протипоказана.

Вагітність і період лактації

У майбутніх мам немає особливих протипоказань до вживання черешні, проте слід враховувати, що ягода здатна викликати здуття. А оскільки метеоризм і так є частим супутником вагітності, можливо, не варто посилювати дискомфорт поїданням цієї ягоди.

Годуючим мамам теж варто їсти черешню з обережністю: як зазначалося, ягода має високий рівень алергенності і може викликати алергічну реакцію. Вводити черешню в раціон слід не раніше, ніж дитині виповниться три місяці. При цьому краще починати з 2-3 ягід в день і поступово збільшувати кількість – максимум до 300 г в день.

Дитячий вік

Черешня небезпечна і для маленьких дітей. Клітковина, кислоти, що містяться в м’якоті, велика кількість вуглеводів і алергени можуть завдати шкоди здоров’ю дитини. Якщо ви все ж вирішили дати ягоду малюкові, знайте міру: кількох ягід для незміцнілого дитячого організму буде цілком достатньо.

Скільки черешні можна їсти

Навіть якщо зі здоров’ям у вас все в порядку, не варто об’їдатися улюбленою ягодою: у великих кількостях черешня може викликати нетравлення, а також підвищити артеріальний тиск. Та й для фігури це зовсім не корисно: в 1 кг ягоди міститься цілих 520 ккал – а це, між іншим, третина денної норми!

При відсутності протипоказань лікарі радять обмежитися 20-25 ягодами в день – цієї кількості цілком достатньо, щоб забезпечити організм корисними речовинами. При цьому не можна їсти черешню на голодний шлунок або відразу після їжі – ласувати ягодами слід через 30 хвилин після трапези.

Джерело

Поділись


Новини партнерів