10 сигналів нестачі вітаміну С в організмі

Вітамін С (аскорбінова кислота) стимулює виробництво колагену, який бере участь у виробництві клітин епідермісу, кровоносних судин, кісток і суглобів, м’язів і зв’язок. Крім того, вітамін С сприяє прискоренню загоєння ран, підтримує здоров’я кісток і зубів, відповідає за засвоєння заліза. Будучи потужним антиоксидантом, аскорбінова кислота допомагає зменшити негативний вплив вільних радикалів, тим самим попереджаючи розвиток таких захворювань, як рак і патології серцево-судинної системи.

Проблеми, викликані дефіцитом вітаміну С

Разом з тим хронічний дефіцит вітаміну С (протягом 3-х місяців і більше) може привести до розвитку смертельно небезпечної хвороби під назвою цинга.

До браку аскорбінової кислоти можуть привести такі фактори:

  • Неправильне харчування і незбалансовані дієти, що обмежують надходження вітаміну С в організм.
  • Погана засвоюваність вітаміну С, спровокована захворюваннями шлунково-кишкового тракту, гіпертиреозом і злоякісними новоутвореннями.
  • Прискорене виведення аскорбінової кислоти з організму внаслідок високих фізичних навантажень, порушення обмінних процесів або захворювань нирок.
  • Куріння і вживання алкоголю: шкідливі речовини, які містяться в тютюні і спирті, перешкоджають нормальному всмоктуванню всіх поживних речовин, включаючи вітамін С.
  • Постійні стреси і хронічне недосипання, призводять до того, що аскорбінова кислота дуже швидко витрачається.
  • Тривалий прийом антибіотиків, гормональних препаратів і антидепресантів також знижує всмоктуваність вітаміну С.

Про те, що Ваш організм недоотримує вітамін С, підкажуть ознаки, про які піде мова далі.

1. Синці

Якщо синці з’являються внаслідок травми (наприклад, при падінні або ударі), це цілком природно і закономірно, адже капіляри, розташовані під поверхнею шкіри, ламаються і лопаються, що призводить до крововиливу.

Але! Якщо кількість синців на Вашому тілі збільшується з кожним днем, при цьому Ви навіть не здогадуєтеся, звідки вони могли з’явитися, це може свідчити про нестачу вітаміну С, однією з функцій якого є зміцнення судинних стінок (капілярів).

2. Повільне загоєння ран

Вітамін С сприяє виробництву колагену, що є основою сполучної тканини організму і забезпечує її міцність і еластичність. Коли колаген виробляється в недостатній кількості, процес загоєння значно сповільнюється.

Крім того, аскорбінова кислота – відмінний антиоксидант, що бореться з інфекціями, що також позитивно впливає на швидке загоєння ран.

3. Кровоточивість ясен

Якщо ясна стали часто кровоточити і опухати, якщо в роті регулярно утворюються невеликі виразки, які довго не загоюються, це може свідчити про низьке вироблення організмом колагену, провиною чому брак вітаміну С.

Дані симптоми не можна ігнорувати, оскільки їх прогресування може вказувати на розвиток такого небезпечного захворювання, як цинга, при якому зуби гниють і випадають.

4. Сухе та ламке волосся і нігті

Блискуче волосся і міцні нігті – показник того, що Ви харчуєтеся правильно і збалансовано.

Якщо ж волосся втратило сяючий і здоровий вигляд, виглядає сухим і січеться, повільно росте і випадає у великій кількості, час задуматися про свій раціон харчування, в якому явно не вистачає аскорбінової кислоти.

Ще одним підтвердженням дефіциту вітаміну С є ламкі нігті, поцятковані борознами.

Справа в тому, що вітамін С сприяє виробленню колагену і покращує засвоєння організмом заліза, а саме ці речовини забезпечують красу і здоров’я волосся і нігтів.

5. Почервоніння і сухість шкіри

Колаген відповідає за пружність, еластичність і красу шкіри. Тому коли його не вистачає, шкіра стає грубою, сухою і в’ялою, на ній завчасно утворюються зморшки.

Введення в раціон достатньої кількості вітаміну С допоможе повернути шкірі сяючий і доглянутий вигляд.

Володіючи антиоксидантною дією, аскорбінова кислота зменшує негативні наслідки впливу ультрафіолетових променів і ризик сонячного опіку, а також сприяє утриманню води в епідермісі, тим самим запобігаючи сухості шкіри.

6. Носові кровотечі

Кровоносні судини в носі, лопаючись, утворюють носові кровотечі. Найчастіше це відбувається через крихкість капілярів, для зміцнення яких і необхідний вітамін С.

Але! Пам’ятайте про те, що носові кровотечі можуть вказувати на багато інших серйозних патологій, тому не варто відкладати візит до лікаря, якщо кровотечі з носа у Вас спостерігаються регулярно.

7. Ослаблений імунітет

Аскорбінова кислота стимулює вироблення білих кров’яних тілець, які борються з бактеріями і вірусами і забезпечують повноцінну роботу імунної системи. Сприяє зміцненню захисних сил організму і антиоксидантну дію вітаміну С.

Тому при дефіциті цього вітаміну організм схильний до бактеріальних і інфекційних захворювань.

Дослідження останніх років свідчать про те, що один лише вітамін С не може запобігти застуді, але здатний прискорити процес одужання.

8. Хворобливість і запалення суглобів

Біль і запалення суглобів можуть бути сигналами до перегляду свого раціону.

Одне з досліджень показало, що у людей з низьким рівнем аскорбінової кислоти в 3 рази частіше розвивається ревматоїдний артрит, ніж у тих, в чий раціон включені продукти, багаті даним вітаміном. А виною всьому недостатнє вироблення організмом колагену.

9. Втома і депресія

Вчені виявили взаємозв’язок між психоемоційним станом людини та вітаміном С. Так, нормалізація рівня аскорбінової кислоти в організмі привела до поліпшення настрою у 34% досліджуваних з діагностованою хронічною втомою, тривожністю і депресією.

10. Набір ваги

Дефіцит вітаміну С призводить до уповільнення метаболізму, внаслідок чого інтенсивність спалювання жиру істотно зменшується, що призводить до швидкого набору зайвої ваги і збільшення об’єму талії.

При достатній кількості аскорбінової кислоти наш організм використовує жир як джерело палива, причому не тільки при фізичних навантаженнях, а й в стані спокою, що допомагає не тільки позбавлятися від зайвих кілограмів, але і підтримувати вагу в межах норми.

Лікування дефіциту вітаміну С

Оскільки організм людини не виробляє і не накопичує вітамін С, необхідно щодня поповнювати його запаси. Так, дорослій людині необхідно одержувати мінімум 65 мг вітаміну С в день, щоб підтримувати роботу всіх систем і органів в нормі. Як це зробити?

По-перше, слід вживати продукти, які в достатній кількості містять аскорбінову кислоту, а саме:

  • цитрусові (апельсини, грейпфрут, лимон, лайм, помело),
  • ягоди (полуницю, малину, лохину, журавлину, чорну смородину, шипшину),
  • ківі,
  • зелені яблука,
  • броколі,
  • томати,
  • болгарський перець,
  • цвітну капусту,
  • квашену капусту,
  • листову зелень,
  • щавель,
  • шпинат,
  • зелений горошок,
  • виноград.

Важливо! При термічній обробці вміст вітаміну С в овочах і фруктах зменшується більш, ніж на 50%. Руйнується аскорбінова кислота і при нарізанні продуктів.

По-друге, щоб уникнути дефіциту вітаміну С необхідно:

  • відмовитися від таких шкідливих звичок, як куріння і вживання алкоголю;
  • звести до мінімуму стреси, при яких організм працює в посиленому режимі і дуже швидко витрачає запаси вітаміну С;
  • нормалізувати сон, оскільки брак сну багаторазово підвищує вироблення гормонів стресу, що призводить до перевитрат аскорбінової кислоти.

Збалансоване харчування, повноцінний сон не менше 7 годин на добу, зменшення стресових факторів і відмова від шкідливих звичок оздоровлять організм і продовжать молодість!

Джерело

Поділись


Новини партнерів