Мікроінфаркт: симптоми і перші ознаки у чоловіків і жінок

Серцево-судинні захворювання сьогодні зустрічаються не тільки у літніх осіб, а й у людей молодше 30 років. Ті з них, що проходять у прихованій формі, становлять особливий інтерес для фахівців, так як вважаються особливо небезпечними. До них можна віднести мікроінфаркт міокарда, який нерідко проходить без будь-яких ознак для людини. Це різновид ішемічної хвороби серця, при якій в окремих ділянках м’язової тканини розвивається некроз.

Мікроінфаркт: ознаки і симптоми

Потенційна небезпека

Багато пацієнтів не сприймають всерйоз мікроінфаркт, так як орієнтуються на назву, в якій використана приставка «мікро». Насправді цей стан небезпечний і потребує уваги фахівця. Його складно діагностувати, тому що на перших етапах практично не проявляються симптоми.

Якщо людина страждає стенокардією, вона може взагалі не звернути увагу на ледь відчутний біль в серці. Як здоровим, так і людям, які мають серцево-судинні патології, не завадить визначити характерні ознаки цієї недуги:

  • Різний за інтенсивністю біль. Раптовий ріжучий біль характерний для інфаркту, але можуть вказувати і на мікроінфаркт. Типовий біль – пекучий, давить, та практично нестерпний. Він локалізується між лопаток і переходить на область грудей, опускається до живота, може віддавати в шию і руку. Деякі пацієнти скаржаться на біль у нижній щелепі. Атипові варіанти хвороби проходять з повною відсутністю хворобливих відчуттів. У таких випадках зареєструвати мікроінфаркт вдається тільки на ЕКГ. Зазвичай такі хворі дивуються, дізнавшись, що вони перенесли недугу на ногах.
  • Відсутність ефекту від нітрогліцерину. Цей симптом також може вказувати на некроз тканин міокарда.
  • Слабкість і холодний піт по всьому тілу. Такий симптом може вказувати і на ряд інших хвороб, але також він виступає проявом мікроінфаркту.
  • Страх, тривога. Відрізнити від істинної панічної атаки симптоми мікроінфаркту можна, якщо напад не проходить через 20-30 хвилин. Така ознака пояснюється об’єктивними причинами. Хворий дійсно відчуває дискомфорт, хворобливість в грудях і інших частинах тіла. Організм ніби подає йому сигнал про лихо, що насувається.

Досить часто ознаки мікроінфаркту схожі на прояви інфаркту. Але коли некрозу зазнали лише окремі невеликі області, всі ці симптоми проявляються меншою мірою.

Ознаки, що заслуговують на увагу

Люди, яким довелося зіткнутися з вогнищевим некрозом серця, часто ігнорують медичну допомогу.

Це легко пояснити, так як стомлюваність, слабкість і невелике серцебиття мало кого можуть наштовхнути на думки про інфаркт. Зазвичай у хворого виникають думки про легке нездужання, тому він не замислюється про серйозні наслідки.

Безсимптомний перебіг особливо ускладнює діагностику, вводячи в оману як самого хворого, так і лікарів.

Є кілька форм хвороби, які мають певні, властиві їм риси:

  • Астматична. Зустрічається зазвичай у літніх громадян і пацієнтів, які страждають на гіпертонію або ішемічну хворобу. Зазвичай больовий синдром тут відсутній, але має місце задишка, відчуття нестачі повітря. Коли ключовим симптомом виступає задуха, складно подумати про пошкодження міокарда.
  • Абдомінальна. Виникає при так званому діафрагмальному інфаркті. Болі з’являються в епігастральній ділянці, паралельно розвивається метеоризм. Все це збиває з пантелику, змушуючи фахівців підозрювати патології, пов’язані з шлунково-кишковим трактом. В результаті пацієнта направляють на УЗД і рентгенологічне обстеження органів черевної порожнини, дають йому відповідні препарати.
  • Аритмічна. Тут можливий помірний біль або його відсутність. Після обстеження фіксується порушення ритму. Зазвичай лікарі ставлять при цій формі діагноз аритмії.
  • Церебральна. Симптоматика нагадує прояви минущого мозкового кровообігу. Ключовим симптомом є головний біль. Також можуть мати місце рухові порушення, запаморочення.

Атипові варіанти характеризуються присутністю болю в нетипових місцях, таких як права рука і нога, область спини.

Причини виникнення

Вони збігаються з тими, що мають місце при звичайному інфаркті міокарда.

У більшості випадків недуга провокує атеросклероз артерій з подальшим тромбозом коронарних судин, які наповнюють міокард кров’ю. Коли всередині коронарної артерії утворюється тромб, він створює передумови для можливого ураження м’язової тканини серця. Матеріалом для нього служать атеросклеротичні бляшки, що прилипають до стінок судин.

Як тільки трапляється пошкодження тромбу з крововиливом в бляшку, виникає застій в кровотоці. Міокард страждає від нестачі кисню і поживних речовин, відбувається його некроз.

Серед інших причин, що дозволяють розпізнати патологію, відзначають:

  • збільшення рівня холестерину;
  • зміни в стінці судин місцевого характеру;
  • збільшена агрегація тромбоцитів;
  • фізичні та емоційні перевантаження;
  • тютюнопаління;
  • спазм коронарних судин, спровокований різними причинами.

Мікроінфаркт частіше зустрічається у чоловіків. Жінки молодого віку захищені завдяки статевим гормонам, що виробляються організмом. У постменструальний період вони позбавляються цього захисту.

Дивно, але, на думку багатьох кардіологів, переїдання може бути найнебезпечнішим чинником, здатним спровокувати мікроінфаркт. Чим більше людина вживає копченостей, консервів, тим гірше працює її серце. Аналогічною дією володіє солона їжа.

Щоб звести до мінімуму можливі ризики, не можна зловживати тваринними жирами. У той же час дуже корисні для міокарда овочі, риба, приготована на пару. Але і ці продукти слід вживати помірно, щоб не допустити переїдання.

Якщо таке трапиться, міокард буде відчувати навантаження. Тому вислів про те, що «треба вставати з-за столу злегка голодним», несе в собі раціональне зерно.

У молодих людей

Мікроінфаркт у цій категорії пацієнтів є особливо небезпечним, так як у осіб від 25 до 50 років ця недуга зустрічається особливо часто. Симптоми, перші ознаки мікроінфаркту у жінок і чоловіків можуть відрізнятися. Чоловіки схильні до нього частіше, до того ж хвороба у них протікає в більшості випадків з ускладненнями.

З іншого боку, через те, що у жінок чіткі симптоми відсутні або нагадують ознаки патології шлунково-кишкового тракту, точний діагноз ставлять рідко. Це несприятливо впливає на прогноз.

У той же час ряд кардіологів запевняє, що ознаки мікроінфаркту у жінок такі ж, як і у чоловіків, просто в міру звички все терпіти представниці прекрасної статі до останнього тягнуть зі зверненням до лікаря.

Особливо уважним до несприятливих симптомів треба бути в першу добу і навіть годину. Саме в цей період можуть статися незворотні наслідки для здоров’я.

Перша допомога

Передбачити, коли і за яких обставин вас наздожене мікроінфаркт, складно. Але якщо подібна ситуація виникла в домашніх умовах, можна попросити когось, хто знаходиться поруч, надати первинну допомогу. Аналогічним чином, відчувши недобре на вулиці, не варто соромитися сторонніх. Необхідно сміливо просити допомоги, щоб уникнути небажаних наслідків.

Які дії є основою першої допомоги:

  • Потрібно лягти в горизонтальне положення і забезпечити доступ свіжого повітря.
  • Слід прийняти таблетку аспірину, яку необхідно розжувати. Також необхідно покласти під язик Нітрогліцерин, вимірявши заздалегідь тиск, так як при гіпотонії його використовувати не можна. Якщо немає під рукою приладу для вимірювання тиску, можна покласти під язик не більше 1 таблетки.
  • Зателефонувати в швидку та пояснити те, що трапилося диспетчеру.
  • Якщо довелося зіткнутися з хворобою на самоті, не варто панікувати. Саме від швидкості виконаних дій залежить подальший прогноз.

Що і в якій послідовності слід робити:

  • Глибоко вдихнути. Це необхідно для проникнення кисню в усі клітини і тканини.
  • Почати кашляти. Робити це треба якомога сильніше, по кілька разів, як ніби хочеться виплюнути все мокротиння, що накопичилося в бронхах. В екстреній ситуації цей метод допомагає рятувати життя. Важливо випереджати кожен епізод кашлю глибоким вдихом.
  • Зробити глибокий вдих після кашлю. Це дозволить відновити ритм серця.
  • Кашлянути на видиху. За допомогою такого прийому вдасться нормалізувати кровообіг. Слід повторювати глибокий вдих і кашель на видиху через кожні 2 секунди, не допускаючи зупинок.
  • Слід продовжувати це робити, поки не прибуде бригада швидкої допомоги. Фахівці рекомендують цю техніку як кращу на сьогодні. Також вони наполягають на тому, щоб завести аптечку, де буде присутній Нітрогліцерин. Переважно купувати такий препарат варто у вигляді спрею, так як він діє швидко. Важливо запастися і аспірином, який в разі непередбачених обставин треба буде розжувати.

Лікування патології

Мікроінфаркт лікується за тими ж принципами, що і велике осередкове ураження.

Підбір плану лікування залишається прерогативою кардіолога. Призначення певних препаратів здійснюється відповідно до клінічної картини. Фахівці рекомендують довічний прийом антикоагулянтів людям, які вже переносили стан некрозу міокарда, незалежно від масштабів ураження.

З урахуванням наявних хронічних патологій можуть бути прописані:

  • Статини. Вони приводять у норму ліпідний профіль і спрямовані на боротьбу атеросклерозом.
  • Антиаритмічні лікарські засоби.
  • Гіпотензивні препарати. У цій категорії можуть бути присутніми і сечогінні.
  • Інші ліки в залежності від додаткових симптомів.

Зазвичай пацієнти, які перенесли інфаркт в будь-якій формі, носять з собою препарати на випадок повторного нападу.

Відновлювальний період

Щоб забезпечити ефективну реабілітацію, треба дотримуватися спеціальних правил для хворих після мікроінфаркту. Їх дотримання грає не меншу роль, ніж безпосереднє лікування. Напади можуть повторюватися, поступово приводячи до серйозних змін в м’язовій тканині серця. Які рекомендації даються в відновлювальний період:

  • Дотримуватися режиму сну і відпочинку, чергувати періоди розслаблення з посильними фізичними навантаженнями. Не можна допускати перевтоми, переносити тяжкості.
  • Перші легкі вправи хворим прописуються через кілька днів після стабілізації стану в лікарні. Відмінно зміцнюють серце короткі піші прогулянки. Також дуже корисно бувати на свіжому повітрі в ранкові та вечірні години.
  • Уникати стресів. Людям в відновлювальний період необхідні позитивні емоції, але без надлишку, так як це може в рівній мірі нашкодити серцю.
  • Харчуватися правильно. Меню повинно бути збалансованим, з нього треба виключити копченості, смажене і солоне. Слід використовувати нейтральні продукти. Особливо корисні для міокарда сухофрукти.

Недуга в більшості випадків виявляється через незбалансований спосіб життя, регулярні стреси. Також частіше відзначається мікроінфаркт у людей старше 55 років. Краще запобігти такій хворобі, ніж мати справу з його наслідками. В першу чергу слід обмежити вживання жирної їжі, відмовитися від алкоголю та тютюну.

Якщо все ж людину наздогнала хвороба, необхідно невідступно дотримуватися рекомендацій фахівця. Самолікування тут неприпустиме.

Джерело

Поділись


Новини партнерів