7 поширених міфів про їжу

Їжа займає дуже велику частину життя людини. Адже це енергія, можливість отримати бадьорість і гарний настрій. Але при неправильному підході до свого харчування можна отримати тільки шкоду.

Які найпоширеніші міфи про їжу існують і заважають здоров’ю людини, розповідаємо в нашому матеріалі.

Міф №1: всі калорії однакові

Повірте, ні. Калорії, отримані з яблука і тістечка, зовсім різні. Якщо ви будете розглядати всі калорії як однакові, то пропустите ще один важливий момент: як перетравлюється їжа для отримання заповітної енергії. Наприклад, газована вода явно поступиться по калорійності груші, але її глікемічний індекс буде вкрай високим, до того ж в напої немає клітковини. А ось груша буде впливати на рівень цукру в крові поступово. Через регулярне споживання продуктів з високим глікемічним індексом може розвинутися резистентність до інсуліну, а потім і діабет 2 типу.

Міф №2: всі жири треба виключити з раціону

Не всі жири одинакові. Є корисні жири, а є не дуже. Але вони необхідні для здоров’я, так як сприяють насиченню, правильній роботі головного мозку, гормональній стабільності. Краще вибирати корисні жири – авокадо, оливкову олію, свіжі яйця, горіхи.

Міф №3: вегетаріанські дієти корисніші

Не можна з впевненістю заявити, що вегетаріанські дієти корисніші і здоровіші. Так, в цільних зернах, бобових і горіхах багато поживних речовин і вітамінів. Але не треба забувати про замінники м’яса, рафіновані вуглеводи та іншу їжу, яку люблять вегетаріанці і яка не несе ніякої користі для організму.

Міф №4: всі вуглеводи призводять до набору зайвої ваги

Існують різні види вуглеводів і не всі з них призводять до набору зайвої ваги. Наприклад, рафіновані вуглеводи дійсно можуть позначитися на фігурі. До них відносяться солодощі, газована вода, білий хліб і інші подібні продукти. Замість цього потрібно їсти більше повільно перетравлюваних вуглеводів, які приводять у норму рівень цукру в крові, надовго залишають відчуття ситості. І сила криється не в борошняних виробах, а у фруктах, овочах, деяких крупах.

Міф №5: організму потрібно влаштовувати детокс

Організм здатний самостійно очищати себе. Причому робить це практично щохвилини. Саме тому виводити токсини і очищатися додатково зовсім не обов’язково.

Міф №6: яйця шкодять серцю

Вже давно вважається, що яйця є шкідливою їжею для серцево-судинної системи. Виною тому в тому числі була реклама, де говорилося, що вони є джерелом холестерину. Але зараз вже доведено, що на здоров’я серця яйця впливають вкрай незначно. Одне-два яйця абсолютно нешкідливі для людини. А ось рафіновані вуглеводи, випічка, фастфуд і трансжири будуть чинити негативний вплив на серце.

Міф №7: не можна їсти на ніч, інакше погладшаєш

Їжа не може сама по собі викликати набір ваги. Тому не їсти на ніч тільки з цих міркувань – не правильне рішення. Важливим є те, що і скільки ви їсте. Важливо дотримуватися правильної калорійності, стежити за балансом жирів, білків і вуглеводів. При дотриманні фізичного навантаження зайві кілограми вам не загрожують. А ось їсти на ніч для того, щоб поліпшити травну систему буде правильно. Адже їжа перед сном змусить шлунок посилено працювати в той час, як він повинен відпочивати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів