6 можливих причин інсульту, про які багато людей навіть не здогадуються

Надмірний шум, грип, перевтома … Ці чинники здатні провокувати розвиток інсульту, про що багато людей навіть не здогадуються.

Фахівці розповіли в пресі про те, які маловідомі причини здатні виявитися пусковим механізмом для розвитку інсульту.

Пиття дієтичної газованої води. Масштабне дослідження за участю понад 80 000 жінок показало, що вживання всього двох баночок що не містять цукру дієтичних напоїв в день збільшує ймовірність інсульту (а також і інфаркту) більш ніж на 30%. Крім того, дослідження свідчать, що регулярне вживання газованих напоїв значно погіршує пам’ять, а також веде до атрофії мозку.

Перевтома. Понадурочна робота може згубно позначитися на стані ЦНС. Дослідники говорять, що відсутність відпочинку виснажує нервову систему і знижує її захисний потенціал. Люди, що працюють більше 55 годин на тиждень, мають особливо високий ризик інсульту. Цьому сприяє значний рівень робочого стресу в поєднанні з дефіцитом часу для приготування здорової їжі і виконання фізичних вправ.

Грип. Вчені виявили, що грип в багатьох випадках є попередником інсульту. Серед людей, які перехворіли на грип, ризик мозкового удару протягом 15 днів після хвороби підвищується на 40%, а менш істотний ризик інсульту зберігається ще протягом року після грипу. За словами лікарів, грип може сприяти розшаруванню (стеноз) сонної артерії, через що порушується приплив крові до мозку.

Шум. Дослідженнями встановлено, що люди, які змушені існувати в умовах постійного впливу шуму з навколишнього середовища (наприклад, проживають поблизу аеропортів або автодоріг з активним рухом), – в більшій мірі схильні до інсультів. З’ясувалося, що у них значно підвищений рівень запалення в артеріях, а в мозку надмірно активне мигдалеподібне тіло, відповідальне за регуляцію стресу і емоційних реакцій.

Кровоточивість ясен. Зв’язок між захворюваннями ясен і підвищеним ризиком серйозних серцево-судинних порушень виявлялася не в одному дослідженні. Експерти вважають, що такий зв’язок забезпечує запалення від бактерій в яснах.

Алкоголь. Зловживання алкоголем є фактором ризику для того типу інсульту, який характеризується крововиливом в мозок, а не закупорюванням судин. Випивка може призводити до тяжких форм інсульту навіть у молодому віці у людей, які ніколи не скаржилися на здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів