Сукупність цих факторів утворює дефіцит корисних і надлишок шкідливих компонентів, які отримує людина з харчуванням.
Медичний журнал The Lancet опублікував результати дослідження групи вчених, які в ході своєї роботи проаналізували дані, отримані в 195 країнах за період з 1990 по 2017 рік. Метою фахівців було визначити наслідки несприятливого режиму харчування. При цьому дослідники визначили чинники, які характеризують такий режим.
Вчені констатують, що неправильне харчування асоціюється з підвищеним ризиком передчасної смерті. Вони склали перелік основних харчових факторів, які сприяють смертності в усьому світі. У списку вони вказані в порядку убування: на перших позиціях – найбільш смертоносні фактори, далі – менш небезпечні:
- надлишок солі,
- брак цільнозернових продуктів,
- дефіцит фруктів,
- занадто мала кількість споживаних горіхів і насіння, недоїдання овочів,
- нестача омега-3 з морепродуктів,
- недобір клітковини,
- брак поліненасичених жирних кислот,
- знижений рівень бобових,
- переїдання трансжирів,
- дефіцит кальцію,
- зловживання солодкими напоями.
- надлишок продуктів з переробленого м’яса,
- недоотримання молока,
- підвищений рівень червоного м’яса в раціоні.
Коментуючи складений іноземними фахівцями рейтинг, директор Національного дослідницького центру «Здорове харчування» Зінаїда Медведєва заявила, що в глобальному плані такий аналіз відображає основні тенденції.
«Дослідження підтверджує один з основоположних принципів здорового харчування: важливо вживати корисні продукти, а не тільки відмовлятися від шкідливих. У харчуванні потрібні каші, борошно, випічка з цільного зерна, достатня кількість овочів і фруктів. Не варто надмірно лякатися «хімії» в рослинній продукції – в будь-якому випадку овоч чи фрукт буде набагато корисніший за солодощі», – пояснила експерт.