Вчені визначили 15 чинників харчування, що підвищують ризик смерті

Сукупність цих факторів утворює дефіцит корисних і надлишок шкідливих компонентів, які отримує людина з харчуванням.

Медичний журнал The Lancet опублікував результати дослідження групи вчених, які в ході своєї роботи проаналізували дані, отримані в 195 країнах за період з 1990 по 2017 рік. Метою фахівців було визначити наслідки несприятливого режиму харчування. При цьому дослідники визначили чинники, які характеризують такий режим.

Вчені констатують, що неправильне харчування асоціюється з підвищеним ризиком передчасної смерті. Вони склали перелік основних харчових факторів, які сприяють смертності в усьому світі. У списку вони вказані в порядку убування: на перших позиціях – найбільш смертоносні фактори, далі – менш небезпечні:

  • надлишок солі,
  • брак цільнозернових продуктів,
  • дефіцит фруктів,
  • занадто мала кількість споживаних горіхів і насіння, недоїдання овочів,
  • нестача омега-3 з морепродуктів,
  • недобір клітковини,
  • брак поліненасичених жирних кислот,
  • знижений рівень бобових,
  • переїдання трансжирів,
  • дефіцит кальцію,
  • зловживання солодкими напоями.
  • надлишок продуктів з переробленого м’яса,
  • недоотримання молока,
  • підвищений рівень червоного м’яса в раціоні.

Коментуючи складений іноземними фахівцями рейтинг, директор Національного дослідницького центру «Здорове харчування» Зінаїда Медведєва заявила, що в глобальному плані такий аналіз відображає основні тенденції.

«Дослідження підтверджує один з основоположних принципів здорового харчування: важливо вживати корисні продукти, а не тільки відмовлятися від шкідливих. У харчуванні потрібні каші, борошно, випічка з цільного зерна, достатня кількість овочів і фруктів. Не варто надмірно лякатися «хімії» в рослинній продукції – в будь-якому випадку овоч чи фрукт буде набагато корисніший за солодощі», – пояснила експерт.

Джерело

Поділись


Новини партнерів